10 tips om namen beter te onthouden

image_galleryMisschien bent u tijdens ontmoetingen met mensen zeer effectief, maar levert het netwerken te weinig op, omdat u niet in staat bent namen, gezichten en belangrijke informatie goed te onthouden. Train uw geheugen en uw netwerk biedt ineens veel meer kansen dan u ooit voor mogelijk zou houden!

Bron: Daphne Medik De Zaak

Tip 1: Maak prioriteit van het onthouden van namen
Hoe vindt u het als iemand die u pas één keer hebt gesproken, bij de eerstvolgende ontmoeting nog weet wie u bent en wat u bezighoudt? Stelt u zich eens voor hoeveel het voor uw netwerkactiviteiten zou betekenen als u dat ook kon!

Wilt u dit echt verbeteren? Schrijf dan nu meteen op welke voordelen het heeft wanneer u de namen van mensen kunt onthouden. Wat zijn de directe voordelen? En wat zijn de voordelen op lange termijn? Bepaal zo wat u zou kunnen motiveren uw geheugen voor namen te verbeteren.

Als het niet lukt om deze twee vragen nú op papier te beantwoorden, dan bent u niet (genoeg) bereid om uw geheugen te verbeteren en heeft verder lezen geen zin.

Tip 2: Zeg eerst dat u het kunt
Ik hoor het zo vaak: “Ik kan geen namen onthouden”. Als dat uw overtuiging is, dan krijgt u vanzelf gelijk. Wat wel werkt? Ga eens uit van de mogelijkheid dat het wél kan. Iedere keer dat u zich er op betrapt als u denkt geen namen te kunnen onthouden, denk dan:

 • Vanaf nu ga ik er een prioriteit van maken om de naam te onthouden van mensen die ik ontmoet, door me op die persoon te concentreren en goed te luisteren.
 • Ik weet dat ik de namen van mensen kan onthouden wanneer ik me erop concentreer en er een prioriteit van maak.

Ik kan niet is een oordeel en een beperking die u zichzelf oplegt. Erken dat u de keuze hebt!

Tip 3: Concentreer op het maken van contact
Door uw volledige aandacht te schenken aan iemand en u te concentreren op wat hij zegt, verbetert u vanzelf uw vermogen om dingen te onthouden. Gebruik concentratievermogen! Het is een krachtig instrument om geheugen te trainen.

Tip 4: Luister scherp
Informatie die het ene oor in en het andere oor uitgaat, zal zich nooit een plek in een geheugen verwerven. Als u iemands naam niet hebt gehoord of verstaan, vraag dan meteen of de ander zijn naam wil herhalen. Is de naam erg ongebruikelijk, vraag hem dan desnoods om de naam te spellen. De meeste mensen vinden het alleen maar prettig wanneer u hen zoveel aandacht schenkt.

Als u uw vaardigheden om te luisteren aanscherpt, zult u tegelijkertijd het vermogen om dingen te onthouden ontwikkelen. Dat betekent geen extra moeite, dat gaat dan vanzelf.

Tip 5: De kracht van het herhalen
Waarschijnlijk heeft u vroeger ook de tafels van vermenigvuldiging uit het hoofd geleerd door ze vaak te repeteren. Jaren later kunt u al die tafels nog steeds opdreunen. De kracht van het repeteren gebruikt u ook om namen te onthouden. Begin er meteen mee bij de eerste kennismaking.

Bouw op een natuurlijke manier diverse momenten van herhaling in:

 1. U ontmoet iemand en deze noemt zijn naam. Dat is de eerste keer.
 2. Herhaal de naam als u antwoord geeft: “Hallo Ton, leuk je te ontmoeten”.
 3. Laat tijdens het gesprek de naam een paar keer op een natuurlijke manier vallen: “Zeg Ton, vertel eens, hoe lang ben je al lid van deze vereniging?”
 4. Als Ton een badge draagt, werp er dan een snelle blik op om zijn naam nog eens te zien.
 5. Vraag Ton om een visitekaartje en neem even de gelegenheid om het kaartje te bekijken en zijn naam nogmaals te lezen.
 6. Noem zijn naam aan het einde van het gesprek nog een keer: “Leuk je gesproken te hebben, Ton. En succes met het marketingproject”.
 7. Pak bij terugkeer thuis of op kantoor de visitekaartjes en neem deze snel nog een keer door. Laat ieder gesprek nog even de revue passeren.
 8. Typ de informatie van de visitekaartjes direct over in uw adresboekprogramma.
 9. Wanneer de ontmoeting om een vervolgactie vraagt, voer die dan direct uit.

Doordat de naam van de ander in dit scenario negen keer op verschillende manieren terug komt, kunt u die naam en bijbehorende informatie later veel gemakkelijker terughalen. Dit proces werkt alleen als u uw hoofd erbij houdt. Concentreer dus bij elke stap!

Tip 6: Geef het contact inhoud
Kom bij de eerste kennismaking in actie en verstevig daarmee onmiddellijk het contact. Die actie kan heel eenvoudig zijn: vraag iemand om zijn visitekaartje en maak op de achterkant een aantekening over het gesprek en dingen die u wilt onthouden. Noteer ook wat u hebt toegezegd en welke vervolgactie u moet ondernemen.

Tip 7: Zo snel mogelijk opvolgen
De kracht van de herhaling laat zich opnieuw gelden wanneer u zo snel mogelijk na de eerste ontmoeting (liefst binnen 24 uur) weer contact met de ander zoekt. Een snelle vervolgactie doet de informatie beter beklijven en geeft u tegelijkertijd de kans nieuwe informatie op te doen. Hoe sneller u gemaakte afspraken nakomt, hoe beter. De ander zal aangenaam verrast zijn en bovendien blijft u zo – positief – in zijn herinnering.

Tip 8: Associeer iemands naam met iets anders
Associatie werkt goed, omdat onze hersenen informatie die visueel, dramatisch of emotioneel is, beter kunnen onthouden. Stel, u ontmoet Adriaan en hij is accountant. Visualiseer Adriaan bijvoorbeeld met een rekenmachine in zijn hand. Wanneer u zich wilt herinneren wat Adriaan ook al weer voor de kost doet, roept u dat beeld weer op. Deze techniek werkt nog beter als u een beeld verzint dat buiten alle proporties is. Bijvoorbeeld door hem voor te stellen met een enorme rekenmachine. Of ingebouwd in een kantoor tussen stapels rekenmachines.

Associeer mensen met de gelegenheid waar u ze hebt ontmoet, hun woonplaats, een groep waartoe ze behoren, het bedrijf waarvoor ze werken of met lichamelijke eigenschappen. Mensen zelf een ezelsbruggetje geven, maakt het hen gemakkelijker om uw naam te onthouden. Voorbeeld: “Ik ben David Kent. Kent zoals Superman”. Of : “Ik ben Peter Rood, zoals de kleur”.

Tip 9: Gebruik alle zintuigen
Gebruik al uw zintuigen om informatie tot u te nemen. Daarmee verankert informatie stevig in uw geheugen.

Hoe? Kijk mensen goed aan, zodat u zich een sterk beeld van hen kunt vormen. Luister naar de klank van hun stem: is de stem diep, hoog, nasaal of schor? Spreken ze snel of langzaam? Wees bewust van de gevoelens die u ervaart wanneer u iemand ontmoet. Is dat: enthousiast, geïntrigeerd, opgewonden, geïrriteerd, blij of gefrustreerd? Maak fysiek contact door handen te schudden bij de kennismaking en het afscheid. Daarmee activeert u de tastzin.Hoe meer zintuigen u inschakelt, hoe beter u alles kunt onthouden.

Tip 10: Gebruik een naam
Gekend worden is belangrijk voor mensen. Een van de manieren waarop u mensen kunt laten merken dat u hen kent, is door hun naam te gebruiken. Ga maar na hoe u zich zelf voelt, als iemand zich uw naam herinnert en u er mee aanspreekt. Voel u zich gezien, gewaardeerd en gerespecteerd? En krijgt u zelf niet meer waardering voor de ander? Dat geldt voor de meeste mensen.

Erken de mensen in uw netwerk: gebruik hun naam!

Bron: Persoonlijk Netwerken voor dummies – Donna Fisher – Addison Wesley

Bron: Daphne Medik De Zaak

Meer weblogs van Daphne Medik »

================================================================

Bestel in de webshop: ‘Online Kennismaken met het mode inkoopplan’ workshop

videov3_0Klik hier voor de kleine webshop!

Investeer 59.50 euro (excl. BTW). Wanneer u besluit om een inkoopplan afspraak te maken dan is deze workshop GRATIS! d.m.v. creditering! 

Hoe wilt u uw omzet substantieel laten stijgen?

Hoe wilt u uw marge substantieel laten stijgen?

Hoe wilt u uw doorverkoop substantieel laten stijgen?

Deze online workshop geeft u in 45 minuten het antwoord op veel van uw inkoopplanning vragen.

P.S. Twijfel je of de workshop inkoopplanning wel iets voor jou kan zijn, neem dan gerust contact met me op. 06-54624509 Ik beantwoord je vragen graag.

Cor van Laar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.