7 eigenschappen van een goed leider. Carl van de Velde

7 eigenschappen van een goed leider

 6 apr 2018 / door Carl Van de Velde

7 eigenschappen van een goed leider

In een wereld waar het tempo van veranderingen extreem hoog ligt, is de behoefte aan leiderschap groot. Ook als ondernemer is het een voordeel als je een goed leider bent. Maar wat zijn precies de eigenschappen van een goed leider?

Leiderschap is de weg tonen daar waar anderen verloren lopen. Leiderschap is een pad creëren, daar waar anderen enkel obstakels zien. Een goed leider slaagt erin om mensen tot excellente resultaten te motiveren door zijn doortastendheid, zijn visie en zijn positieve drive. In dit artikel ontleed ik zeven belangrijke eigenschappen van een goed leider.


Wil jij zelf een sterke leider worden?

Schrijf je in voor de Matrix van Leiderschap »


1. Visionair

Volgens John Paul Kotter, Hoogleraar organisatiekunde en veranderingsmanagement, begint leiderschap met het formuleren van visie en strategie. Een leider heeft een helikopterview over alle interne en externe factoren die een invloed (kunnen) hebben op de organisatie. Hij ziet opkomende trends en schat hun impact op de markt in. Op basis hiervan hanteert hij een toekomstvisie die rekening houdt met verschillende scenario’s. Hoe beter deze beschreven zijn, hoe sneller de organisatie kan schakelen wanneer één van deze scenario’s realiteit wordt.

2. Authentiek

Een echte leider speelt geen toneel. Hij is authentiek en blijft altijd zichzelf. Tegenover klanten, collega’s en partners is hij eerlijk, transparant en zegt hij waar het op staat. Hij gelooft oprecht in zijn doelen, maar durft zichzelf gerust in vraag te stellen. Hij staat dan ook te allen tijde open voor feedback en gebruikt deze om over zichzelf te reflecteren en zich verder te ontwikkelen.

3. Sterk in communicatie

Goede leiders doen moeite om echt contact te maken met hun teamleden. Het smeden van persoonlijke verbindingen met medewerkers kost tijd. Het is echter essentieel voor de ontwikkeling van een open cultuur waarin eerlijkheid en positieve feedback iedereen stuurt naar uitstekende resultaten. Een echte leider is een communicatie expert: hij kan een boodschap efficiënt en duidelijk overbrengen en stemt zijn toon en houding af op zijn gesprekspartner(s). Hij beseft bovendien dat communicatie in twee richtingen werkt en geeft zijn team mee dat hij altijd aanspreekbaar is.

Goede leiders zijn sterk in communicatie

4. Inspirerend rolmodel

Als je wil dat mensen bepaalde dingen op de juiste manier doen, moet je zelf het goede voorbeeld geven. Practice what you preach! Slimme leiders inspireren niet allen door hun sterke quotes en speeches, maar ook door hun daden. Ze laten hun mensen zien wat ze bedoelen.

5. Doortastende beslissingsnemer

Een leider kan snel en efficiënt knopen doorhakken. Dit doet hij niet zomaar vanuit de losse pols, maar op basis van zijn langetermijnvisie, zijn informatie van contacten binnen en buiten de onderneming en met zicht op de bedrijfsdoelstellingen. Hij neemt verantwoordelijkheid voor zijn beslissing, ook als deze minder goed uitpakt. Deze doortastende aanpak wekt vertrouwen op bij zijn medewerkers.

6. Motivator

Een echte leider slaagt erin om iedereen enthousiast te maken. Ze zorgen ervoor dat alle medewerkers de bedrijfsdoelstellingen kennen en weten hoe deze behaald kunnen worden en wat hun aandeel hierbij is. Zo is iedereen zich bewust van het belang van zijn taken en voelt iedereen zich betrokken. Door zijn waardering voor ieders bijdrage uit te spreken, weet een goed leider het beste in de mensen naar boven te halen. Hij durft bovendien verantwoordelijkheden te geven aan medewerkers die hiervoor openstaan.

Goede leiders zijn goede motivators

7. Positivist

Niet alles loopt altijd even soepel. Een echte leider gaat echter positief om met tegenslagen. Hij aanvaardt dat misverstanden of menselijke blunders kunnen gebeuren. In plaats van te focussen op de negatieve aspecten, kijkt hij in de eerste plaats naar hoe het volgende keer beter kan. Zo zet hij mensen aan om op zoek te gaan naar oplossingen in plaats van te vervallen in cynisme, het ontlopen van verantwoordelijkheden of het uiten van beschuldigingen aan anderen. Hij slaagt erin om heel de organisatie mee te nemen in zijn positieve flow.

 Bron: Carl van de Velde


Ook jij hebt het potentieel om jezelf te ontwikkelen tot een sterke leider.

Met de Matrix van Leiderschap maak je een persoonlijke en professionele doorbraak.

Ontdek de Matrix van Leiderschap »


Verder zakelijk groeien?

Kom naar een business seminar van Carl Van de Velde en zijn team exclusief voor zaakvoerders. Je kan aan kostprijs deelnemen door de code ‘GAST BLOG’ te gebruiken.

WAT KAN JE VERWACHTEN? »

 

Tags: OndernemerLeiderschapOndernemerschapEigenschappen

 Bron: Carl van de Velde

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.