OOK ZO KLAAR MET DE SALE? ‘IK DOE ER ALLES AAN OM PRIJS HET MINST BELANGRIJKE ELEMENT TE MAKEN’

Wil jij hier ook over sparren?

Boek een afspraak in mijn agenda:

De uitverkoop is weer volop begonnen. Maar wat als je daar niet meer aan mee wilt doen? Deze retailers minimaliseren de kortingsacties om zo hun winkels het hele jaar opgeruimd en aantrekkelijk te houden. “Mijn bedrijf en vooral mijn geldstroom zijn zoveel gezonder geworden. En de marges blijven hoog.”

credit beeld: Claudio Schwarz on Unsplash

De uitverkoopposter op de etalage van Franken-Kleding in Bergeijk wordt met het seizoen kleiner en subtieler. Het is de enige richtingwijzer naar korting in de etalage. Verder ziet de etalage er actueel uit, met items uit de nieuwste collecties. Zo voeden eigenaars Anne en Noor Franken stapsgewijs hun klanten op. “Op een gegeven moment weten ze heus wel dat we kortingen in de winkel bieden.” ‘Een grijs gebied’ noemt Anne Franken de transitiefase waarin haar bedrijf zich bevindt.

De ondernemers zijn nu zo’n vier jaar bezig de uitverkoop aan het einde van het seizoen te minimaliseren. “De salesperiode duurde steeds langer en ik vond dat het op die manier niet langer kon. Het kan niet zo zijn dat een jaar bijna voor de helft uit sale bestaat. Dan doe je iets structureel verkeerd.” Tegenwoordig belandt bij Franken-Kleding nog geen twintig procent van het ingekochte assortiment in de opruiming, waarover verderop meer. Franken: “En ieder seizoen worden de restanten minder.”

Vicieuze cirkel

Franken-Kleding is zeker niet de enige die helemaal klaar is met excessieve uitverkoopactiviteiten. De opruiming kent tegenwoordig tal van varianten: van mid-season sale en speciale seizoensacties tot pre-sales, archive sales, VIP- of flash sale met als hoogtepunt megakortingen in het hoogseizoen. Voor fervente koopjesjagers lijkt het bijna doorlopend feest, maar onder aan de streep drukken de afprijzingen serieus op de resultaten en marges van ondernemers (zie kader). In de retail is er al jaren discussie over het fenomeen opruiming. Af en toe gaat iemand op de barricaden, zoals tijdens de pandemie, toen er gepleit werd voor een verbod op uitverkoop voor 1 juli. Of wordt het voortouw genomen tot actie, zoals de voormalige keten Tuunte, die in 2016 stopte met afprijzen.

Soms wordt met weemoed teruggekeken naar gereguleerde sale, zoals in België en Duitsland nog steeds het geval is. De wil en noodzaak om het aantal afprijzingen terug te dringen is onder retailers relatief vaak aanwezig, maar toch lijkt het aantal ondernemers dat daadwerkelijk het roer omgooit vrij beperkt. Volgens inkoopspecialist Stef Bus van Bus Bedrijfsadvies bevinden ondernemers zich veelal in een vicieuze cirkel, waaruit het soms lastig ontsnappen is.

“Een belangrijk punt is dat elk seizoen stelselmatig te veel wordt ingekocht, waardoor vervolgens te veel voorraad overblijft. Tijdens corona ging het bij veel ondernemers de goede kant op, doordat ze gedwongen werden nauwlettend te budgetteren en te bestellen.” Daarnaast benoemt Bus het leversysteem als motor van de uitverkoop.

“Een overgroot deel van de orders komt eerder binnen dan je het kunt verkopen. Terwijl zomers weer, of juist kou, op zich laat wachten, moeten de eerste rekeningen al betaald worden en dat loopt algauw op. Dan moet je dus geforceerd afprijzen om snel aan liquide middelen te komen. Dat is niet wat je als retailer moet willen. Het doel moet zijn om zoveel mogelijk voor de volle prijs te verkopen.”

Ratrace-gevoel

Een gezondere business en minder financiële druk zijn onder retailers veelgenoemde redenen om te stoppen met het reguliere uitverkoopsysteem. Ook de lange uitverkoopperiodes en het ratrace-gevoel – ‘Mijn buurman of een merk begint, dus nu moet ik ook starten’ – zijn menig ondernemer een doorn in het oog. Peter Freling, eigenaar van Freling & Freling in Utrecht, haalt het laatste argument direct onderuit: “Op het moment dat andere winkeliers korting geven – zelfs tijdens Black Friday – realiseer ik heel mooie omzetten met kleding voor de volle mep.”

Groots uitverkopen ziet hij als een zwaktebod. Zelfs in de binnenstad van Utrecht is het geen enkel probleem om, zoals hij, geen uitverkoop meer te organiseren, maar door het seizoen onder meer nauwgezet te letten op je inkoop. “Het kan, als je een eigen identiteit hebt. En mensen willen verrast worden. Dat is na corona alleen maar sterker geworden.

Consumenten willen geen matigheid meer, juist nu is het als zelfstandige belangrijk om je winkel meer te profileren.” Retaildeskundige Hans van Tellingen juicht meer onderscheidend vermogen in de retail toe. Hij ziet dit als een vrijbrief voor ondernemers om zich te distantiëren van de massale uitverkoopcultuur. “Ik pleit er altijd voor dat je als ondernemer speciaal moet zijn en je klanten in de watten moet leggen om te zorgen dat ze bij jou blijven komen.

Als je bijzondere en hoogwaardige producten verkoopt, eruit steekt met je concept, een vaste klantenschare hebt die jou iets gunt: dan kun je je dit zeker veroorloven.” Als voorbeeld noemt Van Tellingen de Bijenkorf, die afscheid nam van de populaire Drie Dwaze Dagen en de Maffe Marathon. Het warenhuis stopte met deze grootste uitverkoopacties omdat het niet meer paste bij de ‘premium experience strategie’, en dat heeft ze geen windeieren gelegd.

Lastig, maar niet onmogelijk

Heb je een gemiddelde winkel, dan kan het lastiger zijn om je als zelfstandige tegen een grote opruiming te keren. Volgens Van Tellingen is klantenverlies mogelijk, maar alle voor- en nadelen tegen elkaar afwegend concludeert hij dat de positieve effecten groter zijn. “Een groot voordeel is dat je klanten op een hoogwaardig niveau aantrekt, die minder gevoelig zijn voor hoge kortingen en de hysterie die daarbij komt kijken.” Niels Wildenberg van mannenmodezaak Wildenberg Ynformal in Eindhoven heeft dit in de praktijk ervaren. Voor hem voelde het als een opluchting toen hij in 2008 zijn zaak verhuisde van het centrale De Markt naar Kleine Berg, een aanloopstraat in het centrum. “Ik ben een ander spelletje gaan spelen”, legt hij uit.

“Ik voelde me niet meer geforceerd om net als collega-ondernemers mee te doen aan de sale, maar in plaats daarvan leg ik me liever toe op hoogwaardige service en klantcontact. Dan doet de tijd wanneer je opruimt er niet toe. Gisteren (eind mei, red.) zag ik al winkels met dertig tot vijftig procent korting strooien, in mijn gebied is dat totaal nog niet aan de orde. Mijn klanten komen wanneer ze iets nodig hebben en niet wanneer er een uitverkoopsticker op het raam zit.”

De retailer haalt de bekende marketingmix – een combinatie van onder andere product, promotie, plaats en prijs – aan: “Bij veel winkels is ‘prijs’ het belangrijkste element. Ik doe er alles aan om dit juist het minst belangrijk te maken. Zie het als een sterrenrestaurant. Dat heeft niets met prijs te maken, maar met kwaliteit, de ervaring en hoe mensen worden geholpen.”

Klinkende cijfers scheppen bij de ondernemers in dit artikel vertrouwen in de ingeslagen weg. Franken zit eind mei al op 67 procent doorverkoop, met een rentabiliteit van bijna vijfhonderd en een omloopsnelheid van 5.1, op elk verkocht kledingstuk wordt dus het vijfdubbele verdiend. Zorgen over de keuzes van andere retailers op dit vlak, de grilligheid van het weer of andere maatschappelijke onrust voelt ze niet meer. Zelfverzekerd: “Mijn bedrijf en vooral mijn geldstroom zijn zoveel gezonder geworden. En de marges blijven hoog, ik zak nooit ver door. In feite heb ik altijd genoeg geld op de bank, alle rekeningen betaal ik dan ook binnen tien dagen.”

Aan de slag

Hoe maak je in de praktijk de omslag naar minder uitverkoop? De retailers geven allemaal aan dat ze stap voor stap, maar daadkrachtig aan de slag zijn gegaan. Zonder schroom, hulp en vooral vol overtuiging ‘dat het anders moet kunnen’. “Ik wilde kijken hoever ik het uitverkoopmoment kon rekken. Kijken wat er gebeurt en of klanten er opmerkingen over maken”, vertelt Freling. Op het moment dat collega’s in juni de opruiming startten, had de retailer nog een volwaardig aanbod.

“Ik had alle maten nog en het zag er niet ‘armoedig’ uitverkoop-achtig uit. Dat is heel belangrijk, dat je een aantrekkelijk assortiment hebt. Zie je nou wel dat het kan, dacht ik. Ik heb het altijd al vreemd gevonden dat mensen die in augustus of september op vakantie gaan geen mooie selectie aan linnen hemden of broeken meer kunnen vinden.”

Toch moet je volgens Franken vooral niet denken dat een switch zomaar gaat. “Daar ben je zeker een jaar of twee mee bezig”, zegt zij. Je hebt te maken met diverse factoren, zoals je budget op orde krijgen en het selecteren van merken die goed bij je nieuwe strategie passen. “Je zult moeten gaan werken met merken die meerdere leveringen hanteren en een goed voorraadsysteem achter zich hebben.

Om die redenen zul je afscheid moeten nemen van leveranciers met wie je misschien eerder goed hebt gewerkt.” Een ander belangrijk element dat je goed onder de knie moet krijgen, is ‘beheersing’. Franken: “Raak niet te snel van slag van ontwikkelingen en vertrouw op je eigen cijfers. Als je te veel koopt, ga je weer de fout in en worden je rekken te vol en heb je minder financiële ruimte om tussentijds te kunnen schakelen.”

Champions League

Een andere inkoopmethode is essentieel als je minder wilt uitverkopen, zo wordt duidelijk. Hier moet veel kritischer naar gekeken én op geacteerd worden, vindt inkoopexpert Bus. Dit betekent minder voororderen en voldoende budgetruimte overlaten om in het seizoen te kunnen inspelen op de behoefte. De ondernemers die wij spraken reserveren zestig procent van hun budget voor voorinkoop en veertig procent voor open to buy, speelruimte in het seizoen.

Freling hanteert zelfs een 30-70-verdeling. Vanaf de start de verkoopdata in de gaten houden en vertalen naar actief beleid is hierbij onmisbaar. Bus: “Als je vroegtijdig – dagelijks of wekelijks – kijkt naar wat je slow- en bestsellers zijn, kun je er actief naar handelen. Door items om te ruilen, bij te bestellen of actief op de winkelvloer te verkopen. Er valt nog zoveel te doen voordat je korting geeft.”

Inkopen is inderdaad een Champions League geworden, constateert Freling. Hij koopt smal en diep in en kijkt hierbij naar collecties die niet overlappen, liefst van productspecialisten, grote voorraden – ‘overhemden van Desoto in tien kleuren’ – en naar de bestverkopende maten, waarvan hij extra ordert. “Ik houd ook altijd voor ogen hoe ik wil dat mijn winkel er in juli en augustus uitziet. Dat ik genoeg goede items heb hangen die het geld waard zijn.”

Ook goede basisartikelen die niet afgeprijsd hoeven worden, kunnen een meerwaarde vormen. Zo heeft Wildenberg nog jeans liggen van drie seizoenen geleden. “Er verandert niet zoveel aan dit model, dus het behoudt zijn waarde. Een trui van Gran Sasso heb ik al acht jaar in de collectie – in dezelfde kleur en model – en die bestel ik iedere week bij. Hetzelfde met shirts, ideaal.”

Wisselwerking

Wat kan het reduceren van opruimingsmateriaal verder vergemakkelijken? De ondernemers en experts zijn eenduidig: de relatie met leveranciers is cruciaal. In eerste instantie staan niet alle aanbieders te juichen als ze de voororders aanzienlijk zien slinken, is de ervaring. Er kunnen pittige gesprekken plaatsvinden, maar wie een duidelijk seizoensplan heeft, gaat vaak al snel een nauwe samenwerking aan. Een uitgebreide voorraad- en leveringspositie zijn naast afspraken over doorverkoopgarantie, ruil- en retourmogelijkheden en regelmatige communicatie over tussentijdse resultaten belangrijke uitgangspunten.

Franken: “Deze wisselwerking is ontzettend belangrijk. Wij monitoren iedere week alles, ik kan het me niet permitteren om af te wachten.” De ingeslagen weg van deze ondernemers heeft nog een belangrijk aspect in zich: ze zien de toekomst met groot optimisme tegemoet. Door de actieve koers wordt het ondernemerschap duidelijk geprikkeld. “Het echte ondernemerschap wordt gaandeweg weleens vergeten, maar mijn zaak is voor de klanten, maar ook voor mezelf aantrekkelijker geworden”, vindt Freling. Terug naar grote opruimingen wil hij niet meer. “Dat doet teniet aan de winkel die ik wil profileren. Op de lange termijn is een altijd sterk winkelbeeld je bestaansrecht.”

 

Dit artikel verscheen eerder in Textilia magazine.

Wil jij hier ook over sparren? Boek een afspraak in mijn agenda:

Geplaatst in Blog | Een reactie plaatsen

Op deze pagina vind je de kengetallen die in de modebranche worden gebruikt 

Belangrijke cijfers waarop in de modebranche wordt gestuurd

 

Een kledingwinkel damesmode. Beeld ter illustratie. Credit: beeld Ron Lach via Pexels.

Op deze pagina vind je de kengetallen die in de modebranche worden gebruikt om de presentaties te monitoren en te optimaliseren. Doorverkoop, marge en omzetsnelheid zijn bijvoorbeeld belangrijke cijfers waarop wordt gestuurd.

Retailers gebruiken cijfermatige analyses bij het onderbouwen van bedrijfsbeslissingen, denk bijvoorbeeld aan het maken van een inkoopplan en -budget voor volgend modeseizoen.

“Keuzes voor budgetten en merken vergelijken wij ook weleens met aandelen,” vertelt zelfstandig retailer John Mulder van Mulder Mode aan FashionUnited. “Presteert een aandeel goed, koop je meer, is een aandeel slecht, dan stop je ermee of handel je er minder in.”
 

Je kan ervoor kiezen het artikel van begin tot het eind te lezen.
Of scrol naar een term uit de begrippenlijst (begrippenlijst A-Z) om er direct naartoe te gaan.

Begrippenlijst (A-Z)

  • Brutowinstmarge
  • Doorverkoop / doorverkooppercentage
  • Marge (inkoop marge/start marge/nettomarge)
  • Omzetaandeel
  • Omzetsnelheid / Omloopsnelheid
  • Rendement / rentabiliteit

Ook behandelen we:

  • Afwaardering voorraad
  • Inkoopkosten
  • Voorraadwaarde

Doorverkoop / Doorverkooppercentage / Percentage doorverkopen

Wat betekent doorverkoop?

Doorverkoop staat voor hoeveel de retailer van de ingekochte collectie (lees: de voorraad) heeft [door]verkocht aan zijn klant, de consument.

Hoe bereken je het doorverkooppercentage? Je deelt de inkoopwaarde van de verkochte artikelen / door de inkoopwaarde van de geleverde artikelen en x vermenigvuldigt dit met 100.

Bijvoorbeeld, als de inkoopwaarde van de verkochte artikelen €10.000 is en de inkoopwaarde van de geleverde artikelen €20.000 is, dan is het doorverkooppercentage (10.000 / 20.000) x 100% = 50%. Dit percentage vertelt ons dus dat de helft van de ingekochte voorraad in die periode is verkocht.

Het doorverkoopcijfer of -percentage is in de loop van een seizoen een belangrijke indicator voor hoe kledingmerken presteren, waarop vaak wordt bijgestuurd. Zo kunnen winkeliers besluiten artikelen die het bovengemiddeld goed doen, bij te kopen, en artikelen die het minder goed doen (zogenoemde slow movers) bij de merken om te ruilen voor andere producten.

Streven naar een doorverkooppercentage van 70 procent

Ook houden winkeliers de doorverkoop van hun gehele collectie bij. Retailers streven naar een doorverkooppercentage van 70 procent voordat de uitverkoop begint. Zij proberen dus 70 procent van hun volledige collectie door te verkopen aan de consument, voor de originele prijs (dus zonder korting te geven).

“Onze ervaring is dat het steeds uitdagender is de 70 procent voor uitverkoop te realiseren,” vertelt winkeleigenaar John Mulder van Mulder Mode. “De seizoenen starten soms later op (doelend op het weer, red.) en de uitverkoop start steeds eerder. Ook zit je bij sommige kledingmerken vast aan een bepaald budget wat de realisatie van 70 procent kan bemoeilijken,” zo zegt hij. Tegenwoordig ligt het doorverkooppercentage in de mode bij de start van de uitverkoop steeds vaker rond de 60 procent. “En dit kan dus behoorlijk van invloed zijn op de resultaten.” (Want, als er meer kleding met korting wordt verkocht, betekent dit onderaan de streep minder inkomsten voor de winkelier.)

Het doel is aan het einde van het seizoen – ná de uitverkoop – op een doorverkooppercentage van 90-95% te zitten. (Want, voorraad aanhouden kost geld, goederen zijn snel minder waard. Daarover zo meer bij afwaardering voorraad, red.)

Omzetsnelheid

Wat is omzetsnelheid? Wat is omloopsnelheid?

Omzetsnelheid en omloopsnelheid worden vaak door elkaar gebruikt. Beide termen verwijzen naar het aantal keren dat de gemiddelde voorraad in een bepaalde periode, zoals een seizoen of een jaar, wordt verkocht. Omzetsnelheid kan trouwens op verschillende niveaus worden berekend, voor productgroepen bijvoorbeeld, merken of afzonderlijke producten.

Hoe bereken je de omloopsnelheid? Je deelt de inkoopwaarde van de omzet (dit is de totale kostprijs van alle verkochte producten in een bepaalde periode) / door de gemiddelde inkoopwaarde van de voorraad (dit is de gemiddelde kostprijs van alle producten die een bepaalde periode in voorraad waren).

Bijvoorbeeld, als de inkoopwaarde van de omzet €100.000 is en de gemiddelde inkoopwaarde van de voorraad €25.000 is, dan is de omloopsnelheid (100.000 / 25.000) = 4. Dit betekent dat de voorraad van het bedrijf vier keer is verkocht gedurende die periode.

Over het algemeen streven winkeliers naar een hoge(re) omzetsnelheid. Een lage omzetsnelheid kan wijzen op te veel voorraad of producten die niet goed aansluiten op de vraag van de klant en kan leiden tot een lagere winstmarge.

Een hogere omzetsnelheid betekent voor winkeliers dat er regelmatig geld binnenkomt uit de verkoop van producten. Dit verbetert de cashflow – en kan leiden tot een hogere winstmarge.

Brutowinstmarge / Brutomarge / marge

Wat is bruto(winst)marge?

Brutowinstmarge, of brutomarge, is het percentage winst dat een bedrijf maakt op de verkoop van producten.

Hoe bereken je de brutomarge?

Je deelt door de brutowinst / door de omzet exclusief btw en x vermenigvuldigt dit met 100.

Bijvoorbeeld, als een bedrijf € 10.000 aan omzet exclusief btw heeft gemaakt en de brutowinst € 3.000 is, dan is de brutomarge 30%. Dit betekent dat het bedrijf 30% winst heeft gemaakt op de verkoop van producten.

Winkeliers streven over het algemeen naar een hoge brutomarge. Een hogere brutomarge betekent dat een winkelier een groter deel van de verkoopprijs behoudt als winst.

Er zijn verschillende manieren waarop moderetailers hun brutomarge kunnen verhogen, denk bijvoorbeeld aan het verlagen van de inkoopkosten (zie inkoopkosten).

Rentabiliteit / Rendement

Wat is rentabiliteit?

Rentabiliteit is een manier om te meten hoe goed een modebedrijf erin slaagt winst te maken met de middelen die het heeft (geïnvesteerd). Vaak wordt rendement inzichtelijk gemaakt voor alle kledingmerken die een retailer verkoopt

Hoe bereken je de rentabiliteit? Het kengetal houdt rekening met twee belangrijke factoren: de omzetsnelheid en de marge.

Je deelt de brutowinst van de omzet / door de inkoopwaarde van de omzet x vermenigvuldig dit met de omzetsnelheid.

Stel de uitkomst is een rentabiliteit van 20%. Dat betekent dat de winkelier 20 cent winst heeft gemaakt voor elke euro die is geïnvesteerd.

Hoe hoger de rentabiliteit, hoe efficiënter een bedrijf zijn middelen gebruikt om winst te maken. Ook hier geldt dat over het algemeen wordt gestreefd naar een hoog rendement/rentabiliteit.

Omzetaandeel

Wat is omzetaandeel?

Het omzetaandeel is het percentage van de totale omzet van een modebedrijf dat wordt gegenereerd door een specifiek merk, product, categorie of segment. Het geeft dus inzicht in de prestaties.

Hoe bereken je omzetaandeel? Je neemt de omzet van bijvoorbeeld een modemerk in een bepaalde periode (zeg een maand, kwartaal of jaar) / deelt dit door de totale omzet x en vermenigvuldigt dit met 100.

Stel, de totale omzet van een kledingwinkel van een retailer was afgelopen maand € 50.000 en de omzet van het merk ‘X’ in dezelfde periode bedroeg € 10.000. Dan deelt hij € 10.000 door € 50.000 x 100% = 20%. Dit betekent dat het merk X verantwoordelijk was voor 20% van de totale omzet van de kledingzaak in de afgelopen maand.

Een hoog omzetaandeel kan betekenen dat een product of merk populair is en goed verkoopt, terwijl een laag omzetaandeel kan wijzen op minder populariteit en minder vraag in de markt. Maar let op, ‘het wil niet zeggen dat een klein omzetaandeel automatisch inhoudt dat een merk slecht presteert’, benadrukt INretail in de paper ‘Hoe bereid je je voor op het Mode-inkoopseizoen?’. Sommige merken kunnen een kleinere omzetbijdrage leveren, maar nog steeds belangrijk zijn voor het totale aanbod van de winkel, aldus INretail.

Marge (startmarge en nettomarge)

Wat is een startmarge?

Als men het over marge heeft, gaat het vaak over de inkoopmarge of startmarge zoals men dat noemt.

Hoe bereken je marge? Inkoopprijs (excl btw) x marge = verkoopprijs incl BTW.

In de mode ligt de marge – ook wel het calculatiegetal of de factor genoemd – vaak rond de 2,7. Een leverancier, zeg modemerk X verkoopt een broek bijvoorbeeld voor 20 euro aan de winkelier (het kost de retailer dus 20 euro om deze broek in te kopen). Dan neem je de marge 2,7 waarmee je het vermenigvuldigt en dan kom je uit op de adviesverkoopprijs. Deze broek hangt dus in de winkel voor 54 euro.

De tekst gaat verder onder de visual

my alt text
Visualisatie van marge. Credit: FashionUnited

De factor is voor winkeliers belangrijk omdat dit ze informatie geeft over hoeveel geld er op de verkoop van het kledingstuk aan de consument kan worden verdiend. Hoe hoger de marge, hoe meer geld er kan worden verdiend. Mits de kledingstukken ook daadwerkelijk worden verkocht.

Dat brengt ons bij nettomarge.
De nettomarge is belangrijker dan de startmarge, want die kan nog zo hoog -lees: aantrekkelijk zijn voor winkeliers – maar als de retailer weinig verkoopt, brengt het niets op. Netto marge is de marge ná het bijsturen in het seizoen, dus na het aanvullen of terughalen [van kledingstukken van modemerken, red.] naar aanleiding van de resultaten. Ofwel: de werkelijke marge, aan het einde van het seizoen.

De tekst gaat verder onder de foto

my alt text
Een kledingwinkel damesmode. Beeld ter illustratie. Credit: beeld Ron Lach via Pexels

We lichten nog een paar termen/cijfers toe:

Inkoopkosten

Inkoopkosten zijn de kosten die een modewinkelier maakt bij de inkoop van de kleding en accessoires. Dit zijn natuurlijk de kosten van de producten zelf, maar denk bijvoorbeeld ook aan eventuele invoerrechten, transportkosten en/of verpakkingskosten.

De inkoopkosten vormen een belangrijk onderdeel van de totale kosten van een winkelier en hebben daarmee (grote) invloed op de winstgevendheid van de kledingzaak. (Want, omzet – kosten = winst/verlies)

Voorraadwaarde

Voorraadwaarde verwijst naar de waarde van de totale voorraad die een modewinkelier bezit. De voorraadwaarde is een belangrijk kengetal omdat het direct verband houdt met de financiële gezondheid van het bedrijf.

Een te hoge voorraadwaarde kan betekenen dat er te veel voorraad is die niet snel genoeg wordt verkocht, waardoor de cashflow van het bedrijf in gevaar kan komen. Een te lage voorraadwaarde kan betekenen dat het bedrijf niet genoeg voorraad heeft om aan de vraag van klanten te voldoen, waardoor potentiële verkoop wordt misgelopen.

Afwaardering voorraad

Wat is afwaardering van de voorraad?

De boekhoudkundige term afwaardering verwijst naar het verminderen van de waarde van de onverkochte kledingitems die op voorraad zijn. Kleding is immers trendgevoelig: de goederen verouderen snel en raken ‘uit’ de mode. Hoe langer het product in voorraad blijft, hoe minder het waard is. Uiteindelijk zijn de producten onverkoopbaar.

Voor textiel en kleding zijn door de belastingdienst verplichte percentages voor het afwaarderen vastgelegd. “De afwaarderingspercentages van dames- en herenmode en schoenen verschillen,” vertelt John Mulder.

Winkeliers proberen de afwaardering van de voorraad te minimaliseren door middel van effectief voorraadbeheer.

Bronnen:
– Input John Mulder, mede-eigenaar van modewinkel Mulder Mode te Waddinxveen, 1 juni 2023
– Website brancheorganisatie INretail en de paper ‘Hoe bereid je je voor op het Mode-inkoopseizoen?’ die op 3 december 2020 voor leden werd uitgebracht
– Belastingdienst.nl ‘Waardering van voorraad in uw onderneming’
– Content uit het FashionUnited archief en specifiek de artikelen ‘Zelfstandig retailer zijn: dit komt er kijken bij het runnen van een modezaak’, 25 januari 2023 en ‘Wat doet een mode-agent?’, 24 november 2022
– Afgeronde TMO Fashion Business School studie van ondergetekende van dit stuk
– Belastingdienst.nl ‘Waardering van voorraad in uw onderneming’, geraadpleegd in juni 2023
– Delen van deze artikeltekst zijn gegenereerd met een kunstmatige intelligentie (AI) tool en daarna geredigeerd.

Door Esmee Blaazer  29 jun 2023 FashionUnited

Denk je dat ik je verder kan helpen met het opzetten of uitbreiden van een effectief mode inkoopplan, het verhogen van je brutowinst en het beter winstgevend inzetten van je mode inkoopbudget? 

Maak met Modemanagement Cor van Laar een Gratis belafspraak.

Geplaatst in Blog | Een reactie plaatsen

WIE STAAT BIJ U CENTRAAL?

WIE STAAT BIJ U CENTRAAL?

Een klantgerichte cultuur is allesbepalend voor het succesvol opereren. Immers, u doet het toch allemaal voor de klanten? Dat komt echter niet vanzelf aanwaaien als een koele frisse bries. Het kan wel gaan stormen als u niet klantgericht bent. Het moet gaan om een klantgerichte cultuur. Een cultuur waar de klant centraal staat en de organisatie om de klant heen is gebouwd. Mensen die het leuk vinden om voor klanten hun uiterste best te doen. De klant op de eerste plaats zetten en jezelf wegcijferen. Heeft u zo’n fris klimaat binnen uw onderneming? Gelukkig maar. Nog niet? Ga er dan snel aan werken. Niet u en uw medewerkers moeten centraal staan maar de klant!

Bron: Hans Klaasse

“Hoe krijg ik in mijn bedrijf een meer klantgerichte cultuur?” 

Deze vraag kwam van een ondernemer die werd geconfronteerd met verlies van klanten, weinig aanwas van nieuwe opdrachten en daardoor verminderde omzet. De concurrentie was hevig. Er kwamen ondanks de krimpende markt meer aanbieders die heel goedkoop werkten en de medewerkers begonnen zich langzamerhand af te vragen hoe zij klanten nog tevreden konden houden.

Alles leek te mislukken, offertes werden gemist en er kwamen steeds meer klachten. Men was eigenlijk een beetje ‘ten einde raad’! Allemaal vragen die het gevolg zijn van het verlies aan focus op de klant.

In plaats van het leveren van een dagelijkse prestaties deed men zijn ‘ding’.  

En dat is niet genoeg! Klantgerichte bedrijven stellen de klant centraal.

Het is een gedrags- en cultuurprobleem. Kent u dit? Lange tijd kwamen de aanvragen vanzelf. Nu moet er een harde strijd worden gestreden om de aanvraag, de offerte en de opdracht. Dat vraagt om een andere houding en vooral een proactief en marktalert gedrag. Het is een neergaande spiraal. Marketing, PR en promotie nemen af tot een bedenkelijk niveau.

De spirit lijkt verdwenen. In het geval van de geplaagde ondernemer was er echt een radicale omslag nodig. Medewerkers moesten anders gaan denken. Er moesten nieuwe klanten worden geworven.

Er moest meer binding met de bestaande klanten komen. Nieuwe klanten zijn leuk, maar bestaande klanten zijn nog waardevoller. 

Die moet je koesteren. We zijn een programma begonnen om de cultuuromslag te realiseren, we moesten van ‘afwachten’ naar ‘veroveren’! Makkelijk? Nee! Een hele strijd. Onmogelijk? Nee! Maar wel consequent doorzetten met discipline en vooral plezier.

Vanuit een achterstandspositie moet je namelijk alle creativiteit en kracht mobiliseren. Een geweldige uitdaging!

Allereerst is er bij zo’n cultuuromslag absolute betrokkenheid van de bedrijfsleiding nodig. Die moet er in geloven! Die moet er daadwerkelijk en zichtbaar achterstaan, stimuleren en durven investeren.

De noodzaak moet bij een ieder bekend zijn. We willen alleen het beste doen voor onze klanten. De klant is koning. Het is ons bestaansrecht. We gaan er met z’n allen tegenaan. Omdat dit te kunnen doen moeten we vervolgens vooraf gedegen analyseren wat de redenenen zijn van de verminderde klanttrouw. 

Waarom blijven klanten weg? 

Waarom zijn wij weggezakt? Wat is er fout gegaan? Eerlijkheid, openheid en geen ‘wijzende vingertjes’ maar rationele en doorwrochte analyse en feitelijkheid. Hieruit moeten de eerste lessen getrokken worden. 

Wat kunnen we beter doen? Hoe kunnen we leren van onze fouten? Op welke wijze gaan we ons herstellen en hoe krijgen we de oude vechtlust terug? 

Als we dat weten kunnen we kijken wat de klant nu –eigenlijk- precies van ons eist. Wat zijn haar of zijn wensen en behoeften? Dat zijn we namelijk -klaarblijkelijk– uit het oog verloren! Eisen, ja zo moeten we dit formuleren.

Klanten hebben namelijk eisen. Die mogen ze ook hebben. Het is niet ons aanbod dat bepalend is maar hetgeen de klant van ons eist is de maatstaf voor onze dienstverlening! Wat verwacht de klant vervolgens? Op welke wijze kunnen we tegemoet komen aan hetgeen de klant verwacht?

Kunnen we zijn verwachtingen overtreffen? Kunnen we het vertrouwen terugwinnen? Kunnen we het beter doen waardoor de klant geheel en al tevreden is?

Dit zijn allemaal overwegingen die we moeten maken voordat we écht aan de slag kunnen. Niet te snel conclusies trekken, maar volledige en grondige kennis verzamelen en vervolgens snel de juiste maatregelen nemen!

Meten is weten! Hoe kunnen we vastleggen of we steeds voldoen aan de eisen van de klant en of dat de wijze waarop we dat doen ook het gewenste effect geeft?

We moeten prestatie-indicatoren benoemen. Die moeten we –met grote regelmaat– evalueren en meten. Snel, frequent en actueel. Dit dient te worden vastgelegd in procedures en doelstellingen. Klantgerichte doelstellingen benoemen. Een ieder binnen het bedrijf –van hoog tot laag– moet die doelstellingen kennen.

Dit is de leidend en bepalend. Dit zijn de afspraken die wij ‘met elkaar’ gemaakt hebben. Die komen we allemaal onverkort na. Daar spreken we elkaar op aan. Op deze wijze kunnen we de eerste stappen zetten naar een klantgerichte cultuur. 

Een cultuur die gedragen wordt en gericht is op het welbevinden, de tevredenheid, de wens en de eis van de klant. De klant moet hierdoor gaan merken dat de onderneming er alles aan doet om een zo goed mogelijke dienst of product te leveren. Dat vraagt ook weer evaluatiemomenten en leermomenten.

De leider van het bedrijf moet dit continu herhalen, peilen en uitdragen. Hij moet voor de troepen gaan staan. Met klanten spreken, zijn mensen stimuleren en nagaan of de gekozen strategie effectief is en de doelstellingen worden behaald.

Corrigeren en in een open sfeer bespreken. Dat vraagt daadwerkelijke betrokkenheid. Cultuur ontstaat pas als het in het systeem van de organisatie gaat zitten. 

De leider is hiervoor verantwoordelijk. Medewerkers stimuleren, inspireren en waarderen. Het is een kwestie van consequent de juiste boodschap uitdragen: “De klant is koning”. Daar maken wij ons met elkaar ondergeschikt aan.

We doen onze uiterste best om ‘het beste’ wat in ons is te geven!

Hiervoor moet de leiding zich veel inspanning getroosten. Niets gaat vanzelf. Juist dit niet! Sommige mensen behoeven coaching of training. Persoonlijke gesprekken.

Blokkades opheffen en zorgen dat de cultuurverandering duidelijk in de gedragingen van alle dag komt te zitten. Het DNA van de organisatie. In een klantgerichte organisatie kunnen er geen ‘meelopers’ of ‘gedogers’ zijn.

Dat zijn de zwakke schakels. De kracht raakt eruit, de ketting breekt en de motivatie zal verdwijnen. Juist op individueel niveau moet er veel aandacht zijn voor begeleiding. Teamspirit, winnersmentaliteit en plezier zijn de dragers van een klantgerichte cultuur.

Verder moet het probleemoplossend vermogen van medewerkers worden vergroot. Men moet zelf tot de goede besluiten en juiste klantgerichte gedragingen komen. Dat kan alleen door veel met elkaar te overleggen over klantsituaties, gekozen oplossingen en vervolgens mensen te stimuleren en te motiveren om zelfstandig met nieuwe oplossingen te komen. Geef uw medewerkers voldoende ‘credits’!

Fouten niet afstraffen maar evalueren. Leermomenten opdoen en een sfeer scheppen van waardering en het delen van successen. Het zijn juist de medewerkers die de bestendigheid van de ‘nieuwe’ klantgerichte cultuur kunnen borgen.

Binnen het team moeten er zaken radicaal veranderen. Mensen moeten elkaar vertrouwen. Dat gaat beter vanuit een collegiale verbondenheid dan vanuit een van bovenaf opgelegde verandering.

Doet het in kleine en overzichtelijke stapjes. Ook hier moet de leider dienend en coachend zijn rol opnemen. Steeds moet de klant en het oplossen –en voorkomen– van problemen voorop staan. Dat kan de leider niet alleen, dat moeten de medewerkers doen. Discussiëren over het gelijk van de klant moet plaatsvinden binnen het team, niet met de klant. Klachten zijn geschenken van de klant! Dat vraagt een enorme mentaliteitsverandering.

Die moet de leider initiëren, stimuleren en sturen. Ook dit zijn kostbare ‘leermomenten’!

Evalueer dus, geef feedback, breng zaken ter sprake. Laat medewerkers hun ervaringen uitwisselen maar schep ook de gelegenheid dat ze dit richting de bedrijfsleiding kunnen doen, zonder gevaar van verwijten en bestraffing. Fouten mogen gemaakt worden. Stel u open voor kritiek, onmogelijkheid (vanwege niet te vermijden) problemen en hiaten.

Wals niet over de problemen heen. Een cultuurverandering vraagt actieve en betrokken aandacht. Het gaat om het oplossen van écht serieuze problemen. Niets gaat vanzelf. Ontkennen of bagatelliseren helpt niet, maar werkt juist contraproductief.

Als u écht een klantgerichte organisatie wilt dan helpen allerlei instructies, vooropgezette ‘oplossingen’ en methodieken van bovenaf niet, dan moet er namelijk iets fundamenteels op de werkvloer veranderen.

Dat geeft de leider de noodzaak om interventies ‘diep’ mee te beleven en de problemen en weerstanden –op een verstandige en coöperatieve wijze– te elimineren. Pas dan voelen mensen zich gesteund en begrepen. Zonder positief kritische feedback, hulp, coaching en betrokkenheid gaat het niet lukken. 

Uiteindelijk gaat het om waarderen, belonen en serieus nemen. Klantgerichte organisaties krijgen veel voor hun kiezen. Ook vaak onterechte kritiek, klanten die te hoge -en meestentijds- onredelijke eisen stellen, of waar het nooit goed is. Dat kan gebeuren. Niet wanhopen. Teleurstellingen horen bij deze cultuuromslag. 

Dat vraagt in sommige gevallen om klantselectie. Welke klanten willen we wel en welke willen we niet bedienen? Energie kan maar één keer worden gebruikt.

Teleurstellingen kunnen een averechtse werking hebben op het streven naar optimale dienstverlening. Spreek daarover met uw mensen. Help elkaar over de ‘hobbels’ heen.  Ook hier moet de leiding van de onderneming duidelijke keuzen maken!

Kortom, een klantgerichte en klantgeoriënteerde cultuur vraagt om duidelijke en heldere keuzen en strakke discipline. Alles draait om een kwalitatieve dienstverlening, heldere werkafspraken en een perfecte organisatie. 

Het gaat om consequent handelen en vasthoudendheid. Hiervoor moet de leider netwerken binnen en buiten het bedrijf benutten. Leiderschap gaat ook om het hebben en onderhouden van de juiste relaties. 

De leider is de cultuurinitiator en de cultuurdrager. Goede analyses maken, cultuureigenaren benoemen. Mensen die het voortouw nemen en anderen kunnen overtuigen en helpen. Steun zoeken bij deskundigen en kennis nemen van andere succesvolle concepten. Nieuwe ervaringen opdoen, je verrrijken met nieuwe indrukken en goede voorbeelden.

Een duidelijke visie ontwikkelen en deze helder overbrengen op de mensen binnen het bedrijf. Kan het met minder? Nee! Klanten zijn kritisch, de markt blijft veranderen. Alleen bedrijven die klantgericht werken, écht luisteren naar de klant, voldoen aan de klantbehoeften, afspraken naadloos nakomen en die de klant blijven verrassen met nieuwe innovatieve oplossingen zijn aan zet. Uitsluitend zij zullen in de toekomst succesvol zijn. Personeel speelt hierin een cruciale rol. De hele organisatie moet doordrongen zijn van de klantgeoriënteerde instelling.

 Het gaat om winnen of verliezen! Niets meer en niets minder!

Terug naar de vragende ondernemer. “Hoe krijg ik een meer klantgerichte cultuur binnen mijn bedrijf?” Het antwoord is simpel. Ken je klant, luister naar je klant, informeer wat er schort aan jouw dienstverlening of product, betrek hen bij de verbetering en zoek naar oplossingen om hem te overtuigen dat het beter kan en moet!

Vrienden worden met de klant. Van de klant houden. De klant koesteren. Geef de klant weer de beleving dat zaken doen met uw bedrijf een ‘feestje’ is. Maar vooral, overtuig je medewerkers ervan dat halfbakken oplossingen en snelle (schijn)tevredenheid met twijfelbare resultaten het voorportaal zijn voor teloorgang en klantverlies. Met als resultaat een teruggang in plaats van een vooruitgang. Doe geen concessies aan de klanttevredenheid.

 Ondernemen is topsport bedrijven. Iedere dag moeten er prestaties geleverd worden. Iedere opdracht is anders en steeds weer is er een nieuwe uitdaging. Teren op oude successen is een slaapmiddel.

De concurrentie slaapt niet! Scherp blijven en vooral elkaar blijven inspireren, innoveren, motiveren en steunen op moeilijke momenten is de gemeenschappelijke missie. Dan pas worden we een winning team! 

Een klimaat scheppen waarin alleen plaats is voor winnaars. Winnaars op verschillende niveaus, niet ieder kan dezelfde prestatie leveren, maar wel een optimale inzet en betrokkenheid tonen.

Samen klaren de medewerkers zo de klus, met wederzijdse (h)erkenning en waardering. Niet omdat we nooit een wedstrijd verliezen –of perfect zijn– maar omdat de drijfveer is dat wij de verwachting van onze klanten willen overtreffen.

Met minder kunnen we geen genoegen nemen. 

“Eigenlijk is iedere dag dus weer een wedstrijd”, concludeerde de ondernemer. “Klopt”, was mijn antwoord. “Zorg dus dat je in het goede ‘rijtje’ blijft. Daar komt namelijk het meeste publiek op af.” 

De ondernemer schudde mij stevig de hand!

Een klantgerichte cultuur ontstaat alleen wanneer de leider van de organisatie doordrongen is van de noodzaak klanten centraal te stellen!

Bron: Hans Klaasse

Geplaatst in Blog | Een reactie plaatsen

Ik waarschuw je maar vast, dit is geen leuke blog.

gedeelde smart

Door peterterhorst

Ik waarschuw je maar vast, dit is geen leuke blog. Ook geen blog met moeilijke woorden en dure uitdrukkingen trouwens. Een blog zonder positieve uitsmijter. Wel een verhaal recht uit het hart.

Bron: Peter Ter Horst

Het hart lijkt een simpel orgaan, het enige wat het moet doen is blijven kloppen, de boel in leven houden door het bloed rond te pompen. Het gevaar voor het hart komt van buitenaf en dat maakt het gevaarlijk en complex.

Volgende maand is de wereld twee jaar in de ban van COVID-19, hier is veel over gezegd en geschreven. Ikzelf schreef de afgelopen jaren diverse blogs waarin ik beschrijf waar wij binnen ons familiebedrijf mee bezig zijn.. De afwegingen, de veranderingen, de frustraties maar ook het positieve wat deze periode met zich meebrengt.

Nu we het derde jaar ingaan worden we allemaal moedeloos, hoewel sommigen dat al waren. Ouderen die zeggen ‘voor mij hoeft het zo niet meer, die laatste jaren van mijn leven kunnen mij gestolen worden.’. Jongeren die al twee jaar van hun jeugd missen, afgezet althans tegen onze jeugdherinneringen. Over de sluiting van scholen nog maar niet gesproken.
Gepensioneerden die willen genieten van wat Nederland, Europa of de wereld te bieden hebben, zij hadden het echt anders voorgesteld. Bruidsparen die hun huwelijk al twee of drie keer verzet hebben, met in sommige schrijnende gevallen dat ondertussen een van de ouders, opa of oma is overleden. Duizenden mensen waarvan de operaties uitgesteld worden, alsof je er al op zit te wachten. Nou dat wordt nu dus letterlijk wachten.

Dan heb ik het nog niet over de zorg, waar de druk maar niet afneemt. Zeventien miljoen Nederlanders hebben een mening hoe dit op te lossen is. Ondertussen schieten ze er in de zorg niets mee op en zorgen diezelfde zeventien miljoen Nederlanders ervoor dat de druk niet afneemt. Bewust of onbewust.

Iedereen heeft in meer of mindere mate last van de negatieve effecten van de ziekte zelf en/of van de negatieve effecten van de maatregelen om het virus te beteugelen. In principe betaalt iedereen een rekening.

Daarnaast heb je een groep ondernemers en zzp’ers in de branches horeca, detailhandel, cultuur en evenementen die niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk de rekening betalen. Terwijl de rekening van de vorige lockdown nog niet voldaan is.

‘Hoezo rekening, bedrijven krijgen toch compensatie?’ Dit is een veelgestelde vraag. Nu had ik hier in eerste instantie drie alinea’s met uitleg over geschreven maar die heb ik weer verwijderd. Iemand zei van de week ‘Het is lastig een beleid te steunen die jou niet 100% steunt!’. Dit vat het heel goed samen.

De meeste ondernemers krijgen deze lockdown niets! Het kabinet kwijt zich door te zeggen ‘helaas, we hebben geen tijd voor maatwerk’. Terwijl ze eigenlijk hadden moeten zeggen ‘er is een gezondheidscrisis, branches gaan op slot, we gaan ze 100% compenseren’.

De koek is op, in de keten staat iedereen met de rug tegen de muur.
Zakelijk sta je ineens te ‘bedelen’ voor huurkorting of langere betalingstermijnen, hetzelfde bij een bank voor een lening. We zetten elkaar onder druk voor een paar centen. Dit is geen samenwerken meer, de overheid dwingt je tot overleven ten koste van anderen. De overheid duwt met deze lockdown en slechte compensatieregelingen het eerste dominosteentje om.

Het gevolg is dat we moord en brand schreeuwen, niemand doet het goed. We verwijten brancheorganisaties dat ze hun best niet doen, het kabinet een gebrek aan empathie en afstand tot de werkelijkheid, huurbazen dat ze te weinig korting geven. Maar ook de buren dat ze met teveel mensen kerst vieren, mensen die op wintersport gaan of in Belgie gaan winkelen, supermarkten dat zij wel open mogen en buitenlandse webshops die profiteren van gesloten winkels.

Zoals je kunt lezen geef ik een waarde-oordeel, terwijl ik dit voorheen altijd probeerde te voorkomen.
Ziehier de ware tweedeling in de maatschappij volgens mij. We worden min op meer gedwongen stelling te nemen. Vrienden, die het hoogstens over auto’s of voetbal oneens waren staan nu lijnrecht tegenover elkaar. Meningen over vaccinaties, maatregelen, zorg noem maar op. Politieke ophitsers ruiken hun kans want waar mensen tegenover elkaar staan zijn ze makkelijk uiteen te drijven met leugens en complotten. Ik voorspel dat komende decennia menig psychologiestudent zal afstuderen op dit fenomeen.

Volgens de laatste berichten mogen we ons opmaken voor 2G. Alles om maar open te kunnen volgens brancheorganisaties. Maar we moeten het niet willen. De samenleving onder controle bij winkeliers? Winkels als poortwachters en winkelmedewerkers als controleurs. Waarom? Winkels zijn doorstroomlocaties, in de top 20 van besmettingshaarden staan winkels niet eens vermeld, 0,7% (incl. supermarkten). Straks kun je zonder controle wel de drukte van de drogist, slager, bakker en supermarkt opzoeken maar niet de modewinkel waar afstand houden geen probleem is. Al twee jaar werkt de detailhandel constructief mee aan preventie, met succes. Niemand in Den Haag die het nog ziet. Het middel lijkt het doel!

Het is de taak van de overheid om te zorgen voor een veilige en gezonde leefomgeving. Als ze vinden dat een deel van de maatschappij tijdelijk niet mee moet doen dan moeten ze dat niet afwentelen op ondernemers die de rekening al dubbel en dwars betalen! De overheid zal dan zelf mans genoeg moeten zijn en hun verantwoordelijkheid nemen voor een strengere aanpak richting die kleine groep.

Voor nu kijken we naar verlaten winkelstraten met winkels waar hier en daar de voordeur openstaat met een tafeltje erachter. De armoede.

Bron: Peter Ter Horst

 

Geplaatst in Blog | Een reactie plaatsen

10 eigenschappen van succesvolle mensen om zelf te ontwikkelen

Succes is geen toeval. Het is het gevolg van de keuzes die je maakt en de dingen die je doet en bewust niet doet. Je keuzes en acties zijn het gevolg van hoe je denkt over de dingen, je mindset.

Bron met dank aan: Carl Van de Velde

Iedereen heeft de kans en de mogelijkheid om persoonlijke successen tot stand te brengen.  Je kan het succesproces versnellen door je geest en je lichaam op een meer krachtige manier te gebruiken!

Ontdek tien karaktereigenschappen die je helpen om meer mindpower te ontwikkelen en je persoonlijke en professionele slaagkansen te vergroten.

Eigenschap 1: #Aanleg

Succesvolle mensen zetten maximaal in op het verder ontwikkelen van hun natuurlijke aanleg. Je kan enkel uitmuntend zijn in iets waar je aanleg voor hebt. Benut je natuurlijke talenten en ontwikkel een hogere graad van expertise binnen een specifieke activiteit. Door uitzonderlijk goed te worden in een bepaald domein, maak je het winnend verschil.

Eigenschap 2: #Passie

Succesvolle mensen doen wat ze graag doen. Door hun tomeloze passie investeren ze al hun energie en aandacht in hun levenswerk. Ze blijven er laat voor op en komen er ook vroeg voor uit de veren. En toch voelt het nooit als een zware taak. Hun passie geeft hun leven kracht, betekenis en energie om door te zetten. Onderzoek wat jij echt graag doet.

Eigenschap 3: #Geloof

Succesvolle mensen hebben een sterk geloof in zichzelf en hun mogelijkheden. Je overtuigingen over wat je bent en wat je kunt zijn, bepalen wat je zal zijn. Als je in grootse dingen gelooft, heb je meer kansen om grootse zaken te realiseren. Blokkades ontstaan maar als jij gelooft dat ze er zijn.

Eigenschap 4: #Strategie

Succesvolle mensen volgen een strategie. Om te slagen zijn aanleg, passie en geloof niet voldoende. Je hebt ook de meest effectieve strategie nodig. Zo krijg je een duidelijk inzicht in wat je moet doen om te slagen.

shutterstock_359089292 

Eigenschap 5: #Stimulerende waarden

Succesvolle mensen kennen hun natuurlijke ware aard.

De meeste mensen kennen hun persoonlijke kernwaarden niet. Daardoor doen ze vaak dingen die in conflict zijn met hun natuurlijke ware aard en worden ze ongelukkig.

Als je een fundamenteel besef hebt van je kernwaarden en je handelingen hiermee in overeenstemming brengt, word je veel gelukkiger.

Eigenschap 6: #Energie

Succesvolle mensen hebben buitengewoon veel energie. Ze ondernemen veel meer actie dan de meeste mensen. Er zijn veel mensen op de wereld die hun aanleg, passie, geloof, strategie en waarden op elkaar afstemmen, maar de fysieke vitaliteit missen om gericht actie te ondernemen. Topprestaties zijn onlosmakelijk verbonden met intellectuele en fysieke energie.

Eigenschap 7: #Mensgerichtheid

Succesvolle mensen zijn sterk in de omgang met anderen. Groots succes realiseer je nooit alleen. Als je oprecht van mensen houdt en samenwerkingsverbanden aangaat waarbij iedereen wint, kan je resultaten van een hogere orde realiseren. Gedeeld succes is echt succes. Om echt succes te bereiken moet je mensgerichte duurzame banden met anderen aangaan.

Eigenschap 8: #Weerbaarheid

Succesvolle mensen hebben geleerd dat elke ervaring een leermoment is.

Ze zijn moeilijk uit evenwicht te brengen en kunnen elke uitdaging aan. De moeilijkste omstandigheden zorgen ook voor de meest leerzame momenten. Succesvolle mensen studeren met onderscheiding af aan de school van harde klappen.

shutterstock_122469562

Eigenschap 9: #Communicatie

Succesvolle mensen weten anderen te inspireren, motiveren, activeren en enthousiasmeren via hun manier van communiceren. Het zijn meestal verstandige en bevlogen communicators.

Eigenschap 10: #Geven

Succesvolle mensen zijn gevende mensen. Ze gaan steeds voor een win voor alle partijen en leveren meer waarde dan wat anderen verwachten. Ze hebben een royale en gevende instelling. Door je eigenbelang los te laten en de noden en wensen van anderen tegemoet te komen, realiseer je meer.

Maak er je persoonlijke missie van om elk van bovenstaande eigenschappen te ontwikkelen om je leven naar een volgende succeservaring te brengen!

Veel succes,

Carl Van de Velde

Bron met dank aan: Carl Van de Velde

Geplaatst in Blog | Een reactie plaatsen

Speel deze video en start jouw top omzet dag!

Geplaatst in Blog | Een reactie plaatsen

TO LOCK DOWN OR TO OPEN UP?

De discussies laaien weer op, lockdowns worden weer genoemd als ingreep om het virus te doen stoppen. Doorstroomlocaties zoals winkels worden nu al beknot (kortere openingstijden, mondkapjes etc.) en het doemscenario is dat er meer maatregelen op ons afkomen.

Bron: Peter Ter Horst


Ga je hier tegen in, en kom je zelfs met goede argumenten, dan krijg je de vraag ‘hoe wil je het dan oplossen?’, wordt je egoïstische eigenbelang verweten of je krijgt #codezwart om je oren geslingerd.

Als een maatregel bewezen geen nut heeft rechtvaardigt het nog niet deze in te voeren omdat er blijkbaar geen andere oplossing is.
Om op onderbuik maatregelen in te voeren die voor bepaalde branches desastreus zijn, onder het mom van ‘wat anders? , is niet te rechtvaardigen.

Maar is er geen andere oplossing dan? Eerst de argumenten waarom het geen goed idee is om doorstroomlocacties verder te beknotten met maatregelen zoals 2G of zelfs een lockdown in te voeren.

Afbeelding
Bron: Twitter @lientje1967

Hierboven de cijfers die de kamerleden 15 november jl overhandigd hebben gekregen van het RIVM. Zoals je ziet komen doorstroomlocaties niet in het lijstje voor. En let wel, het waren drukke maanden sinds april dit voorjaar.
Ook het ziekteverzuim van winkelmedewerkers is niet toegenomen gedurende de afgelopen 20 maanden.

De impact van maatregelen als bijvoorbeeld 2g voor winkels is enorm.
– 870 duizend werknemers in winkels
– 56.000 niet-essentiele winkels
– 27 miljoen vierkante meter
– verspreiding volgens RIVM vorig jaar; 0,7%
– dit jaar komen winkels niet eens in het lijstje voor
– maandelijks 300-550 miljoen bezoekers die gescanned moeten worden
– meer dan 27.000 openstaande vacatures, waar halen winkels personeel vandaan om mensen te scannen?
– winkelpersoneel is getraind om service te verlenen niet om discussies bij de voordeur aan te gaan

Om met de woorden van Jacco Vonhof, voorzitter van MKB Nederland te spreken, “Ondernemers worden voorop gezet in de strijd tegen Corona als poortwachters …….en je geeft ze de rekening en een schop na….”

De impact van een lockdown zijn nog veel desastreuzer, ik heb er veel over geschreven waaronder dit blog.

Oproep aan het kabinet en zeker ook aan de Eerste en Tweede Kamerleden:

Laten we stoppen met denken in ONMOGELIJKHEDEN maar laten we denken in MOGELIJKHEDEN.
Open Up in plaats van Lock Down.

Er ontstaan verschillende tweedelingen in het land. De gevaccineerden en ongevaccineerden, mensen die voor een lockdown zijn en mensen die hier tegen zijn. Mensen die de maatregelen strikt opvolgen en mensen die hier wars van zijn. Maar in alle groepen mis je de nuances en het constructief bekijken van de mogelijkheden om er samen iets aan te doen.
Ook de politiek speelt hier een rol in. In plaats van verbinden zien we polarisatie en de groepen mensen nog verder uiteen drijven.
Emoties nemen het over van ratio. Want ja, dat rommelde ons vorig jaar ook in een lockdown. Er ontstond ophef rondom black friday en dit werd geframed door de politiek . Slechts twee winkelstraten in Nederland werden afgesloten terwijl analyses uitwezen dat op die dag in heel Nederland de winkelstraten 72% minder bezoekers hadden tov 2019!

Bron: InRetail 3.12.2020

We moeten de zorg op alle mogelijke manieren ontlasten, de dreigende code zwart moeten we zien te voorkomen. Daar komen vanuit de politiek en het OMT allerlei scenario’s voor op tafel, maar na 20 maanden lijkt het tijd voor een andere strategie en insteek. Je moet de dijken ophogen waar overstromingen dreigen en niet, om in deze metafoor te blijven, Friesland ontruimen omdat de maas in Limburg dreigt te overstromen.

Ondertussen houden de winkels zich keurig aan de maatregelen. Mondkapjes, anderhalve meter, kuchschermen, handgels en bij ziekte blijven medewerkers thuis.

Bron: Peter Ter Horst

 

Geplaatst in Blog | 1 reactie

Plan een sessie met Modemanagement Cor van Laar.

Denk je dat ik je verder kan helpen met het opzetten of uitbreiden van een effectief mode inkoopplan, het verhogen van je brutowinst en het beter winstgevend inzetten van je mode inkoopbudget?

Kies dan een tijdstip waarop je een belafspraak wilt met Cor van Laar van Modemanagement  en vul daarna jouw afspraak in om te kijken of we een ‘goede match’ zijn.

 

Start de video>

Geplaatst in Blog | Een reactie plaatsen

Beste volger. Je hebt van mij de afgelopen dagen een aantal post over Mode Inkoopplanning ontvangen.

Beste volger.
Je hebt van mij de afgelopen dagen een aantal post over Mode Inkoopplanning ontvangen.

Mag ik je daar 1 vraag over stellen?
Vraag 2 is optioneel 🙂

Het kost je 10 seconden van je tijd en is anoniem, en je doet me daar een groot plezier mee!

Hieronder beantwoord je mijn vraag

Met positieve groet,
Cor van Laar
info@modemanagement.nl

 

 

Geplaatst in Blog | Een reactie plaatsen

Alleen denken in geld. Goed of slecht?

Geld als middel en niet als doel. Er is de laatste tijd veel over geschreven. Een bedrijf moet renderen.

Bron: Port of Business

Een gezond rendement maken. Wat is gezond? Bij een gezonde bedrijfsvoering moeten we ook denken aan het milieu, duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Een organisatie die ondermaatse prestaties levert zal langzamerhand wegzakken in het moeras van wanbetaling en liquiditeitsproblemen.

Maar het bedrijf zal het ook steeds moeilijker krijgen als het gaat om de omgeving, de regelgeving en het aantrekken van goed personeel. De beoogde continuïteit ten spijt. Toch is geld verdienen niet het hoogste doel. Het gaat om verantwoord ondernemen en het realiseren van de werkelijk missie.

UW MISSIE, UW DOEL?

Wat is uw missie? Heeft u daar wel eens over nagedacht? Ik vroeg het laatst aan een groepje ondernemers. Zij hadden geen flauw idee.

Een missie? Moet dat dan? “Geld verdienen”, riep één van de mannen quasi lollig. Hij meende het nog ook. Geld verdienen neemt bij veel bedrijven een uiterst dominante positie in. De mensen die er werken –incluis de ondernemer in kwestie– doen eigenlijk niet ter zake.

Men verliest, verblind door het ultieme doel, alles uit het oog. Zelfs de klanten. Zij realiseren zich door hun honger naar winst nauwelijks dat geld slechts een middel is, en geen doel.

Een bedrijf moet geld verdienen, laat daar geen misverstand over bestaan. Ook vanuit de continuïteitsgedachte is het heel noodzakelijk dat er winsten worden geboekt.

Maar de vraag waarom dit noodzakelijk is blijft vaak achterwege. “Waarom doen we wat we doen?” Hoe kom ik hier zo op? Wel, een fiks aantal ondernemers krijgt ‘geld verdienen’ maar niet voor elkaar.

DE MISSIE, TROTS EN GELUK

Het lijkt nooit te gaan lukken. Hoe komt dit toch? Edoch, ik denk dat deze ondernemers nog nooit echt doorwrocht hebben stilgestaan bij hun missie.

Laat staan dat zij de missie centraal stellen in al hun denken en handelen. Hierdoor is er ook geen inspiratiebron voor de medewerkers.

Die doen maar wat! Het nadenken over een missie heeft ontegenzeggelijke een positief effect op de motivatie van medewerkers. Ze weten waarvoor zij ‘iets’ doen!

Het worden gemotiveerde mensen die ‘iets’ willen doen wat betekenis heeft. Ze willen ‘ergens’ voor gaan. Vanuit die inspiratie gaan ze dingen beter en bewuster doen. Vooral hun werk. Dit staat in schrille tegenstelling tot hen die alleen werken omdat er brood op de plank moet komen.

Hoeveel gelukkiger en productiever zouden deze mensen zijn als zij hun werk met plezier en passie doen? Trots op hun werk, trots op hun eigen bijdrage en blij dat zij een schakel zijn in het volbrengen van de missie.

WAT ER MIS GAAT

De ondernemers die in de ban zijn van de euro’s, de procenten en de centen. Het is een schijnzekerheid. Het is meetbaar dus bevredigend.

Het geeft echter geen volkomen tevredenheid. Kopen, verkopen en weer doorgaan. Voor dat je het weet is zo’n ondernemer aan het einde van de levenscyclus van bedrijf en product.

Er is nooit nagedacht over de te volbrengen missie. De diepere gedachte achter het ondernemerschap? “Nooit aan gedacht!”, hoor ik nog te vaak. Wie er wel over nadenkt?

De consument. Wijs geworden door berichtgeving, opinies en internetfora weet men waar ‘Abraham de mosterd haalt’ . Steeds meer klanten kiezen voor duurzaam en verantwoord.

Men is kritischer op ondernemerschap. Ondernemerschap vraagt rekenschap. Daar moeten we even aan wennen. Het is een onontkoombaar gegeven dat u als ondernemer meer moet doen dan louter geld verdienen. U moet bewuster ondernemen. Anders gaat het mis.

MIST U ECHTE AMBITIE?

Het gaat om de ambitie integriteit centraal te stellen. In uw missie en visie geeft u uiting aan uw ambitie.

De bedrijfsvoering stoelt op het kostenefficiënt en het gedegen voldoen aan de klantvraag. Dat vraagt om een herijking van de ethische normen. Denkt u daar weleens over na?

Of bent u uitsluitend gericht op ‘geld verdienen‘? Ik zie ondernemers op een zeer gevaarlijke wijze ethische binnenbochten afsnijden. Onverantwoord en eigenlijk beschamend. Ben ik een moraalridder? Nee, geenszins!

Maar ik wil u wel waarschuwen voor een tendens die duidelijk waarneembaar is. U krijgt de klanten die bij u passen.

Serieuze ondernemers houden rekening met klanten, hun waardepatroon en hun normen. Het ongebreidelde ‘gelddenken’ heeft als –mogelijke– consequentie dat sommige klanten u geen opdrachten meer gunnen. Het kan ook anders.

Denk samen met uw medewerkers eens diep na waarvoor u het eigenlijk allemaal doet.

Bron: Port of Business

 
Geplaatst in Blog | Een reactie plaatsen