Boter bij de vis

3ed0826Met deze blogpost deel ik graag een anekdote die ik onlangs hoorde. Jammer genoeg is mij de bron van het verhaal onbekend, anders had ik deze hier ook graag vermeld. Tegelijkertijd draait het uiteindelijk om de boodschap van het verhaal, nietwaar?

Bron:  via LinkedIn

Het was een schitterende lentedag en Luuk zat bij de rivier te vissen. Op een gegeven moment kwam er een onbekende man naast hem staan. Deze was netjes gekleed; pak, stropdas, gepoetste schoenen. ‘Hoe maak jij het?’, vroeg de onbekende man. ‘Uitstekend, ik geniet van de rust en het niets doen’, antwoordde Luuk. ‘Iets gevangen?’, vroeg de onbekende man. Luuk haalde zijn schouders op. ‘Een stuk of acht, maar ik heb ze allemaal weer teruggegooid en eigenlijk de tel niet bijgehouden’, zei Luuk.

‘Acht vissen! Die had je moeten houden om te verkopen’, zei de onbekende man verbaasd. ‘Waarom?’, vroeg Luuk. ‘Je had winst kunnen maken en met die winst een nieuwe betere hengel kunnen kopen’. ‘Waarom heb ik een betere hengel nodig?’, vroeg Luuk. ‘Nou, met een betere hengel zou je nog meer vissen kunnen vangen’. ‘Waarom zou ik meer vissen willen vangen?’, vroeg Luuk. ‘Wel meer vis betekent meer winst en met meer winst zou je je eigen viskraam kunnen starten en met een grote viskraam zou je nog meer winst kunnen gaan maken’, doceerde de onbekende man enthousiast.

En dan?’, vroeg Luuk enigszins terughoudend. De onbekende man werd nu echt enthousiast en druk gesticulerend sprak hij uit: ’met de winst van de viskraam zou je een eigen restaurant kunnen openen en met hard werken wellicht een tweede. Je kunt medewerkerkers in dienst gaan nemen en wanneer je heel succesvol bent, tegen de tijd dat je rijk bent, kan je hier komen vissen wanneer je wilt’. Luuks blik ging van de dobber in het water, naar zijn engel en uiteindelijk naar het gezicht van de onbekende man en zei met een glimlach: ‘maar dat doe ik toch nu al?’

Waarom doe jij de dingen die jij doet? Wat ontwikkel jij vandaag, om ook morgen de dingen te kunnen doen die jij graag zou doen? Kies jij jouw richting geheel zelfstandig of laat jij je leiden door een omgeving die, met de allerbeste intenties, vaak meent het beste voor jou te weten?

Ken je zelf. Weet wat je wilt. Stippel jouw carrière pad uit en bewandel deze zelfbewust en vol vertrouwen. Zet stappen en ontdek dat hulpbronnen zich aandienen of dat je deze zelf kunt vragen. Neem actie, zet jouw vaardigheden in en creëer beweging richting de verwezenlijking van jouw ambities. Immers als je het zelf niet doet, wie zou het dan voor jou gaan doen?

—————————————————————————————————-

(Deze blogpost verscheen eerder op www.zooomeee.com. Credits voor de foto gaan naar Barbera Ploeg)

Bron:  via LinkedIn

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.