Fashion retailers met fysieke winkel zijn niet kansloos in de strijd

fashion2-600x240Kledingwinkels zonder online strategie redden het niet! Manhattan Associates geeft fashion retailers tips hoe ze de concurrentie met online winkels aan kunnen gaan.

 Bron: Retail Actueel

Online winkelen heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen en voor fashion retailers met een fysieke winkel is het steeds lastiger om het hoofd boven water te houden. Als zij de concurrentie met online webshops willen aangaan, zijn zij genoodzaakt om hun producten ook via het online kanaal aan te bieden. Zij moeten een omnichannelstrategie ontwikkelen en bestaande werkwijzen en processen aanpassen om de concurrentie met een toenemend aantal online aanbieders aan te gaan.

 

Belangrijke uitdagingen voor fashion retailers zijn hoge omloopsnelheden van voorraden, onvoorspelbare weersomstandigheden die bepalend zijn voor de vraag en veranderende modetrends. Hierdoor is lastig vooraf te bepalen wat de daadwerkelijke vraag naar specifieke producten zal zijn. Ze worstelen dan ook voortdurend met het hebben van te veel of te weinig voorraad. Daarnaast komt het vaak voor dat fashion retailers veel voorraad op de ene locatie hebben, terwijl op de andere locatie de voorraad op is. Klanten verwachten tegenwoordig bovendien dat ze zowel online als in de winkel producten kunnen kopen. Zij verwachten voor beide kanalen dezelfde, persoonlijke winkelervaring en het liefst hebben zij het bestelde product vandaag nog in huis. De opkomst van online winkelen heeft het consumentengedrag veranderd en succesvolle retailers houden rekening met deze nieuwe spelregels.

 

Toch zijn fashion retailers met een fysieke winkel niet kansloos in de concurrentiestrijd. Manhattan Associates geeft deze retailers een aantal tips om met omnichannelretailing van start te gaan:

 

Benut de fysieke winkel
De winkelervaring die door het personeel in een fysieke winkel kan worden geboden, is een groot concurrentievoordeel ten opzichte van online retailers. Met de juiste systemen en smart devices kunnen verkoopmedewerkers klanten helpen bij het kiezen van de juiste producten, informeren over de prijzen, de beschikbaarheid van producten en hen eventueel attenderen op alternatieve of aanvullende producten. Verkoopmedewerkers zijn dan ook een onmisbare schakel voor het creëren van een instore ervaring. De combinatie van goede dienstverlening en de klantbeleving in de winkel zorgt voor een ervaring die online niet kan worden geboden.

 

Versterk relaties
Wanneer de relatie met de klant goed is, komt hij terug en kan een beter kledingadvies worden gegeven. Daarom is het essentieel voor fashion retailers om de klant beter te leren kennen. Zij moeten in één oogopslag de historie van de klant, diens bestellingen en de beschikbare voorraad kunnen zien. Door de beschikbare informatie goed in te zetten, wordt het mogelijk om sterke klantrelaties te converteren naar meer omzet.

 

Online en offline = 1
De online- en offline-wereld zijn niet langer gescheiden. Fashion retailers moeten afstappen van het wij- en zij-denken, want deze twee werelden versterken elkaar en moeten ook als dusdanig worden ingezet.

 

Investeer in technologie
Het ontwikkelen van een webshop is slechts een onderdeel van omnichannelretailing. Retailers richten zich vaak sterk op het ontwikkelen van een fantastisch uitziende webshop of e-commerce systeem. Maar als ze echt succesvol willen zijn in het uitvoeren van een omnichannel-strategie, moeten ze de beloftes die ze op hun websites doen ook waarmaken. Hier is optimale fulfilment en service excellence voor nodig, want dit is waar de echte winst te behalen valt.

 

“Fashion retailers die zich enkel online bevinden winnen klanten voor zich met lage prijzen en een breed assortiment. Retailers die kiezen voor een omnichannelbenadering moeten daarom gebruik maken van het grootste voordeel dat ze hiermee hebben: klantcontact via meerdere touch points”, zegt Pieter Van den Broecke, managing director Central Europe bij Manhattan Associates.

“Dit kunnen ze doen door gebruik te maken van hun medewerkers en technologieën die omnichannelconvergentie mogelijk maken. Alleen met deze basis kunnen ze de mogelijkheden volop benutten en echt uitblinken op het servicevlak. Zij bieden de klant een unieke winkelervaring die ervoor zorgt dat de klant zich bijzonder voelt en terug blijft komen.”

 Bron: Retail Actueel

================================================================

Bestel in de webshop: ‘Online Kennismaken met het mode inkoopplan’ workshop

videov3_0Klik hier voor de kleine webshop!

Investeer 59.50 euro (excl. BTW). Wanneer u besluit om een inkoopplan afspraak te maken dan is deze workshop GRATIS! d.m.v. creditering! 

Hoe wilt u uw omzet substantieel laten stijgen?

Hoe wilt u uw marge substantieel laten stijgen?

Hoe wilt u uw doorverkoop substantieel laten stijgen?

Deze online workshop geeft u in 45 minuten het antwoord op veel van uw inkoopplanning vragen.

P.S. Twijfel je of de workshop inkoopplanning wel iets voor jou kan zijn, neem dan gerust contact met me op. 06-54624509 Ik beantwoord je vragen graag.

Cor van Laar

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.