Geen vraag te gek Open to buy

Niet normaal. Ik heb het al vaker opgemerkt. Bijzondere tijden, zoals we nu meemaken door de coronacrisis, vragen om bijzondere maatregelen. Zo is simpelweg op de automatische piloot acteren bij de inkoop voor voorjaar/zomer 2021 wat mij betreft levensgevaarlijk. De bijna voorbije voorjaars- en zomerperiode is op zijn zachtst gezegd niet normaal verlopen wat betreft de bestedingen aan schoenen. En ik voorspel dat de kans groot is dat het in het komende herfst/winterseizoen niet veel anders zal zijn.
 
 

Bijsturen

Het is daarom aan te raden om niet meteen al je kruit te verschieten bij de inkoop voor komend voorjaar. Houd een deel van je budget achter de hand om in het seizoen bij te kunnen sturen als de actualiteit daarom vraagt. Nu hoor ik veel schoenondernemers al roepen dat ‘open to buy’ in onze branche absoluut onmogelijk is. Ik zei het in het begin al: niets is meer normaal in het coronatijdperk. Ook niet de wijze waarop je als schoenretailer inkoopt.

Nieuwe normaal

Tenzij jij nu al haarfijn weet wat je volgend voorjaar gaat verkopen (volgens mij is zelfs de meest geroutineerde ondernemer daartoe niet in staat…), is het een ‘must’ om budget achter de hand te houden. Ga maar na. Leveranciers komen met een nieuwe collectie. Maar in hoeverre is die echt nieuw? Menig merk zal kiezen voor het aanbieden van carry-overs en terugkerende collecties. En geef ze eens ongelijk. Ook zij hebben te dealen met het ‘nieuwe normaal’.

Balans

Budget reserveren voor ‘open to buy’ is dus alleen maar slim. Zoveel is wel zeker: we moeten de komende tijd blijven dealen met de bijzondere omstandigheden waarin we zijn beland. De dagen van ‘we zien wel hoe het loopt’ zijn definitief voorbij. In tijden waarin onzekerheid troef is, is het alleen maar verstandig om een zo goed mogelijke balans te vinden tussen risico nemen (wat nu eenmaal bij ondernemerschap hoort) en op veilig spelen.

Bron: InRetail

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.