#GIRLBOSSVERTELT: DAPHNE GEEFT 11 TIPS OM MET TEGENSLAGEN TE DEALEN

Daphne Gerritse is de eigenaresse van het label Rain Couture. Het opzetten van dit label ging echter niet zonder slag of stoot.

AUTHOR  Business and Bubbles

De positief ingestelde Daphne was ervan overtuigd dat ze, met haar achtergrond in de marketing en bedrijfskunde, binnen een jaar een fashion label kon oprichten. Maar in werkelijkheid bleek die gedachte iets té optimistisch. Uiteindelijk kwam ze er met vallen en opstaan. De lessen die ze daarvan leerde, wil ze met jou delen.

Je hebt een tegenslag te pakken. Het voelt alsof de wereld vergaat. Hoe ga je hiermee om?

“Maak gebruik van je oer-overlevingsmechanisme. Mensen zijn geboren om te overleven. Die spirit hebben we in ons. Maak daar dus gebruik van als je met een enorme tegenslag te maken krijgt. Je strijdlust en sterke wil om ergens uit te komen, zorgen er dan voor dat je in oplossingen gaat denken.”

Tegenslagen kun je niet meer terugdraaien. Je moet ermee leren leven. Hoe herpak je jezelf als er zoiets gebeurt?

“Accepteer de tegenslag; don’t fight it. Als je teveel blijft denken: waarom moest mij dit gebeuren en wat heb ik toch een pech, dan raak je in een negatieve spiraal en een interne strijd met jezelf. Bedenk dat je jezelf daar niet verder mee helpt. Als je in verzet gaat, kom je niet tot een oplossing. Dus focus je op de toekomst en niet op wat er in het verleden is gebeurd. Dat gaat jou helpen om deze tegenslag niet alleen sneller te verwerken maar ook om er sneller (en beter) uit te komen.”

Ook al lijkt én voelt het alsof je gefaald hebt, is er vast een manier om hier vanuit een ander oogpunt naar te kunnen kijken. Wat is volgens jou de beste manier om dat te doen?

“Denk in oplossingen. Voor alles, hoe lastig ook, is een oplossing. De oplossing is misschien niet hoe je het in eerste instantie voor ogen had, maar bedenk dan dat er uit alternatieve routes weer nieuwe en mooie dingen kunnen groeien! Het heeft alleen tijd nodig.”

Daphne Gerritse

Het liefst blijf je niet te lang in een negatieve gebeurtenis hangen. Hoe kun je dit zo snel mogelijk achter je laten?

“Heb geen haast. Wees geduldig. Je hebt tijd nodig om een tegenslag te verwerken. Geef het dan ook echt even de tijd om het te laten bezinken. Je mag best even zielig zijn, maar ga daarna aan de slag om jouw oplossingen te implementeren. De implementatie hiervan is wellicht niet in een paar maanden voltooid, maar wat is één (of twee) jaar nou op een heel mensenleven?”

Ik kan me voorstellen dat de moed je in de schoenen zakt na een aantal flinke tegenslagen. Wat kun je hier tegen doen?

“Blijf positief denken. Met een positieve instelling trek je positieve mensen en gebeurtenissen aan. Dat is de law of attraction.”

Hoe kun je je tegenslagen leren accepteren?

Everything happens for a reason. Waarschijnlijk heeft dit moeten gebeuren omdat er dan iets beters op je pad gaat komen. Tegenslagen kunnen juist tot andere positieve gebeurtenissen leiden. Misschien moest je eerst bepaalde dingen leren voor je verder kon. Of leidt de tegenslag juist tot het inslaan van een andere weg. Een weg die jou veel beter past of veel meer gaat opleveren en juist kansen creëert.”

Dat zal vast niet altijd even makkelijk zijn. Is er ook een manier om over je tegenslagen heen te kunnen kijken?

“Count your blessings. Oké, je hebt misschien even heel veel pech, maar er zijn ook vlakken waarop je het goed voor elkaar hebt. Je hebt misschien een hele lieve familie en vrienden of een fijn huis. Bovendien leef je in een vrij land met eindeloze mogelijkheden. Je hebt de mogelijkheid gekregen om te studeren of om jezelf op te leiden. Maak gebruik van deze bevoorrechte positie en zet het op de best mogelijke manier in.”

Soms ben je wel eens jaloers op het feit dat het een ander wél is gelukt. Jaloezie is een slechte eigenschap. Hoe kun je deze emotie vermijden?

“Niet alles is wat het lijkt. Bedenk dat als buitenstaander alles makkelijker lijkt voor anderen, maar andere ondernemers hebben net zoveel of misschien wel meer tegenslagen gehad voordat ze zijn gekomen waar ze nu zijn. Iedereen heeft zijn eigen pad. Kijk dus niet te veel naar anderen en benijd ze niet, maar probeer juist van anderen te leren.”

Hoe kun je het beste een tegenslag omzetten in een leermoment?

“Bedenk dat je van iedere tegenslag ontzettend veel leert. Vechtlust haalt het beste in jezelf naar boven. Als alles alleen maar goed gaat, kun je de goede dingen ook niet zo intens waarderen. Daarnaast word je van tegenslagen een wijzer mens. En wie wil dat nou niet?”

Wat is na een tegenslag het beste advies dat je ons kunt geven?

Never, never, never give up! Als je overtuigd bent van het feit dat jouw product of dienst een geweldig idee is en dat de markt er klaar voor is, laat dan niet los voordat je succes hebt. Niet opgeven klinkt standaard maar is echt de enige manier om je droom te verwezenlijken. Zet je enorme vechtlust in om je doelen te bereiken en te komen waar je wilt komen. Maar denk wel in kleine stapjes. Probeer niet meteen het hoogst haalbare te bereiken, want de kans dat dat lukt is klein en dan raak je gefrustreerd. Dus small steps, zet je discipline in en geef niet op, hoe lang de weg ook is.”

Welke stappen moet je nemen om je weer met een frisse blik op de toekomst te kunnen richten?

Set new objectives. Wellicht is er veel veranderd na je tegenslag. Maak een concreet nieuw plan met nieuwe doelen en targets. Probeer je op één ding te focussen en niet te veel in één keer te willen. Waarschijnlijk heb je even de tijd nodig om je tegenslag te boven te komen. Een vernieuwd en solide plan gaat jou hierbij helpen. Schrijf je strategie en de daarbij behorende doelen en targets opnieuw op, en werk hier stap voor stap aan. Denk niet te veel aan de ‘pijn’ die je hebt geleden, maar aan de dingen die je hebt geleerd en de kansen die worden gecreëerd door het inslaan van deze nieuwe weg.”

BUSINESS

AUTHOR  Business and Bubbles

#GIRLBOSSVERTELT #ZELFONTWIKKELING

Rain Couture

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.