Het creatieve proces voor het oplossen van problemen in 10 stappen

Bron: Brian Tracy

 

1) Wijzig uw taal over het probleem van negatief naar positief
Gebruik in plaats van het woordprobleem de woordsituatie of noem het een uitdaging of een kans. Hoe positiever uw taal is, hoe zelfverzekerder en optimistischer u zult zijn wanneer u een moeilijkheid nadert. Hoe creatiever en inzichtelijker u zult zijn in het identificeren van creatieve oplossingen en baanbrekende ideeën.

2) Definieer de situatie of het probleem duidelijk
Voor welke uitdaging staat u precies? Wat veroorzaakt jou de stress en angst? Waar maak je je zorgen over? Waarom ben je ongelukkig? Schrijf het duidelijk in detail op.

3) Gebruik kritisch denken om het probleem vanuit verschillende richtingen te benaderen
Vraag: ‘Wat is er nog meer?’ Wees niet tevreden met een oppervlakkig antwoord. Zoek naar de hoofdoorzaak van het probleem in plaats van opzij te gaan door het symptoom. Benader het probleem vanuit verschillende richtingen. Brainstorm over verschillende oplossingen, want er zijn waarschijnlijk meerdere oplossingen voor hetzelfde probleem, niet slechts één.

4) Definieer duidelijk de ideale oplossing voor het probleem
Wat moet de oplossing precies bereiken? Welke ingrediënten moet de oplossing bevatten? Hoe zou jouw ideale oplossing voor dit probleem eruit zien? Definieer de parameters duidelijk.

5) Kies de beste oplossing om uw uitdaging op te lossen
Kies de beste oplossing door uw verschillende mogelijke oplossingen te vergelijken met uw probleem enerzijds en uw ideale oplossing anderzijds. Wat is op dit moment onder de gegeven omstandigheden het beste?

 

6) Bereid u voor op het slechtst mogelijke resultaat en hoe u dit kunt overwinnen.
Voordat u de beslissing implementeert, vraagt ​​u: ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren als deze beslissing niet werkt?’ Als uw oplossing niet werkt, moet u dat accepteren en iets anders proberen.

7) Meet uw voortgang
Stel maatregelen in voor uw beslissing. Hoe weet je dat je vooruitgang boekt? Hoe meet je succes? Hoe vergelijk je het succes van deze oplossing met het succes van een andere oplossing?

8) Neem de volledige verantwoordelijkheid voor uw beslissing
Neem de volledige verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de beslissing. Veel van de meest creatieve ideeën komen nooit uit omdat niemand specifiek de verantwoordelijkheid krijgt om de beslissing uit te voeren.

9) Stel een deadline vast voor wanneer dingen moeten worden opgelost
Een beslissing zonder deadline is een zinloze discussie. Als het een belangrijke beslissing is en de uitvoering ervan enige tijd in beslag zal nemen, stel dan een reeks korte termijntermijnen en een tijdschema voor rapportage vast.

Met de deadlines en subdeadlines weet je direct of je op schema zit of achterop raakt. Vervolgens kunt u uw creatief denken gebruiken om verdere knelpunten of knelpunten te verlichten.

10) Onderneem actie en los uw probleem op
Aan de slag. Ga aan de slag. Ontwikkel een gevoel van urgentie. Hoe sneller je beweegt in de richting van je duidelijk gedefinieerde doelen, hoe creatiever je zult zijn. Hoe meer energie je krijgt. Hoe meer je leert. En hoe sneller u uw vermogen ontwikkelt om in de toekomst nog meer te bereiken.

U kunt elk probleem oplossen, elk obstakel overwinnen of een doel bereiken dat u voor uzelf kunt stellen door uw geweldige creatieve geest te gebruiken en vervolgens consequent en volhardend actie te ondernemen totdat u uw doel bereikt. Succes is een kenmerk van een creatieve denker, en wanneer u uw vermogen om creatief te denken gebruikt, kan uw succes onbeperkt zijn.

Bron: Brian Tracy

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.