Je hebt vast wel eens gehoord van ‘in flow zijn’. Flow is een mentale toestand waarin je volledig opgaat in je bezigheden. In flow ben je heel erg gefocussed, ervaar je veel energie en plezier en ben je sterk gemotiveerd. Met goede prestaties tot gevolg.
Bron: Marianne Schutten
Het begrip flow komt van de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Uit onderzoek van Csikszentmihalyi blijkt dat mensen vaker flow ervaren tijdens het werk dan in hun vrije tijd. Dus dat is goed nieuws voor ons!
Een van de beste manieren om je medewerkers te motiveren voor het werk wat ze doen is door ze flow te laten ervaren. Maar hoe krijg je dat voor elkaar?
Flowtoestanden zijn een beetje zoals tornado’s. Je kunt ze niet afdwingen maar er zijn bepaalde condities waaronder ze geneigd zijn te ontstaan.
Als je als leidinggevende die optimale condities voor flow creëert kun je de motivatie en prestaties van je medewerkers sterk verhogen. Dit zijn 2 optimale condities voor flow:
1. Optimaal uitdagende doelen
Om in een flowtoestand te raken moet je doelen zowel specifiek als uitdagend maken. Het geheim zit in een optimale balans tussen de uitdaging van de taak en de vaardigheden en capaciteiten van je medewerker.
Medewerkers komen in de flowtoestand als de moeilijkheid van de taak past bij hoe vaardig ze zijn. Als de taak moeilijker wordt zonder dat de vaardigheden verbeteren ontstaat er angst. Als een medewerker zijn vaardigheden vergroot zonder dat hij de kans krijgt om aan iets te werken wat uitdagender is dan is de kans groot dat hij zich zal vervelen. Zowel verveling als angst leidt niet tot flow in het werk.
Hoe moeilijk een taak is en hoe vaardig een medewerker zichzelf vindt is voor een groot deel gebaseerd op zijn eigen beleving. Het maakt niet uit of de taak makkelijk is voor iemand anders in het team, als je medewerker het idee heeft dat het boven zijn of haar kunnen ligt dan levert het angst op.
Bij het vinden van een juiste balans tussen de vaardigheden en taken moet je dus aandacht besteden aan de beleving van je medewerker. En daar kun je een enorme impact hebben door je medewerker te helpen zijn of haar gedachten over de eigen vaardigheden bij te stellen.
Veel medewerkers worden geremd om hun potentieel te benutten simpelweg omdat ze het vertrouwen niet hebben om bepaalde uitdagingen aan te gaan. Ze geloven dat ze bepaalde dingen niet kunnen en dat beperkt hen om echt het werk te doen waar ze wel toe in staat zijn.
Dus het is belangrijk om steeds een goede balans te vinden tussen de vaardigheden van je medewerkers en de uitdaging van de taak. Maar nét zo belangrijk is dat je helpt te zien wat hun potentieel is en waartoe ze echt in staat zijn.
2. Constante en directe feedback
Feedback is het belangrijkste instrument voor jou als leidinggevende. Mijn tip: beschouw feedback vanaf nu als voedsel. Zonder voedsel kun je niet leven. Zonder feedback kunnen je medewerkers zich niet ontwikkelen. Je medewerkers zijn hongerig naar feedback. Ze willen weten hoe ze het doen, waar ze het goed doen en waar ze het beter kunnen doen.
Voor flow is spontane, directe en constante feedback het beste. Feedback waarbij je heel vaak even aanwipt bij je medewerkers om te laten weten hoe ze het doen.
Als je medewerkers specifieke en uitdagende doelen hebben, met de juiste balans tussen uitdaging en vaardigheden, en je geeft regelmatig directe feedback dan heb je de condities geschapen waarin flow kan ontstaan. En motivatie en prestaties groeien!
Veel succes!
Vond je dit interessant en wil je meer tips ontvangen? Vul hieronder je gegevens in en je krijgt elke week tips, inzichten en ideeën in je inbox om door je manier van leidinggeven de motivatie en betrokken van je medewerkers te verhogen. Bovendien ontvang je gratis het e-rapport: 5 makkelijk-te-volgen tips om de bevlogenheid van je team te vergroten in je mailbox.
“Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Wil je nog meer gratis tips voor het creëren van bevlogen medewerkers? Abonneer je dan op haar e-magazine via www.employeedynamics.nl. Je ontvangt dan bovendien het gratis e-rapport: 5 makkelijk-te-volgen tips om de bevlogenheid van je werknemers te vergroten in je mailbox.”
Ga naar www.employeedynamics.nl voor nog meer tips en inspiratie voor het creëren van bevlogen teams.