Krachtige strategieën voor het kweken van een positieve mindset

 

Varen op de ups en downs maakt deel uit van het spannende leven als ondernemer. Toch ben je creatiever, efficiënter en ook algemeen gelukkiger als je in een positieve flow zit.

Bron: Carl van de Velde

Dat is waar je drive vandaan komt. Het is in deze periodes dat je de beste resultaten neerzet en dat je echt geniet van het proces. Om de beste, meest succesvolle versie van jezelf te zijn, moet je leren om op elk moment om te schakelen naar deze positieve flow.

Hieronder vind je enkele krachtige strategieën voor een snelle mindREset.

1. Zet jezelf op de eerste (en tweede en derde) plaats

Veel ondernemers leggen zich te gemakkelijk verplichtingen op tegenover anderen. Trap jij soms ook in die val? Neem dan even een pauze. Schakel een versnelling lager en onthoud dat je welzijn het allerbelangrijkste is. Als je jezelf en je gezondheid niet meer in de hand hebt, heb je niets meer.

shutterstock_1141128155

Een krachtige manier om voor jezelf te zorgen is om je week zorgvuldig te plannen. Voorzie ook momenten voor ontspannende en creatieve activiteiten. Je welzijn en genot verdienen dezelfde prioriteit als je meetings en werktijd. En ga er niet vanuit dat je er wel tijd voor zal nemen als al de rest gedaan is. Als je er geen prioriteit aan geeft in je agenda, zal het niet gebeuren!

2. Zeg meer nee dan ja

Assertiviteit is een vaardigheid die elke ondernemer moet leren. Of het nu gaat om mensen die je via social media contacteren om een brain-picking meeting te houden of om medewerkers die je te pas en te onpas storen, je moet soms nee kunnen zeggen. Assertiviteit betekent niet dat je onrespectvol of hard moet zijn. Het is eerder de kunst om nee te zeggen op een respectvolle, stijlvolle manier.

Toen mijn business echt van de grond kwam, kreeg ik heel wat aanvragen voor in-company trainings, zakelijke bijeenkomsten of persoonlijke gesprekken met ondernemers. Ik genoot niet altijd van deze afspraken in mijn agenda en het bleek ook niet altijd het beste tijdverdrijf.  Ik had het aanvankelijk echter moeilijk om te weigeren omdat ik niet onbeleefd of elitair wou overkomen.

Ondertussen heb ik geleerd om op een stijlvolle manier te weigeren. Daarvoor gebruik ik de “niet dat, maar dit”-methode. Dan zeg ik bv.: “Momenteel heb ik geen plaats in mijn agenda, maar ik geef volgende maand wel een seminar dat interessant kan zijn voor u.”

Om te vermijden dat je continu bevraagd wordt door collega’s of medewerkers, kan je vaste tijdstippen voorzien voor het beantwoorden van vragen. Communiceer dit ook duidelijk naar iedereen.

3. Vergeet het idee om perfect te zijn

Een ondernemer is eervol. Het is dus logisch dat je altijd perfect wil presteren, maar dat is simpelweg onmogelijk. We zijn geen robots, we zijn mensen met emotionele ups en downs. Het is belangrijk om een buitengewone werkethiek te hanteren (lees ook het artikel Hanteer een buitengewone werkethiek), maar je mag niet overdrijven. Als je jezelf onmogelijke standaarden oplegt, ben je op voorhand gedoemd om te mislukken. Niemand beoordeelt jou zo hard als jijzelf!

shutterstock_684608662

Af en toe falen is niet erg. Meer zelfs, als je mislukkingen aangrijpt als een opportuniteit om uit te leren, worden ze erg waardevol. Ontdek hier meer over in het artikel Om succes te boeken moet je grandioos falen. De manier waarop je met mislukkingen omgaat, bepaalt hoe snel je opnieuw aanknoopt met het gevoel van succes.

4. Zet alles in het juiste perspectief

Soms moet je er gewoon eens tussenuit. Even weg van de stress en het lawaai om terug tot jezelf te komen. Problemen kunnen onoverkomelijk lijken als je jezelf laat opslokken door de overweldigende drukte en stress. Op zo’n moment worden problemen gemakkelijk uit proportie geblazen. Neem dus tijdig een stapje terug om de cirkel te doorbreken. Bekijk de situatie vanuit een ander perspectief en neem een overkoepelend helicopter view aan om alles objectief te overschouwen.

Onthoud dat je leeft, dat er niemand stervende is en dat er altijd een uitweg is. Neem tijd om te reflecteren. Denk na over al de keren dat je moeilijke momenten of grote uitdagingen hebt overwonnen. Hoe ben je er toen in geslaagd? Wat heeft je erdoor getrokken? Wanneer je geabsorbeerd bent door de dagdagelijkse drukte, durf je dit wel eens te vergeten. Trek jezelf terug uit de hectiek en probeer terug te connecteren met het overwinningsgevoel uit eerdere ervaringen. Zeg luidop: “Ik ben sterk en ik kom hier nog sterker uit!” Neem desnoods ook enkele power-posities aan. Lees er meer over in het artikel: Het geheim van toppresteerders: gebruik ‘power-posities’ en ‘power-moves’!

5. Laat je ondersteunen door anderen

Wanneer je een slechte dag, week of maand hebt, is er niets beter dan een goed netwerk om je er terug bovenop te helpen. Zoek mensen op waarbij je je goed voelt en die je kunnen helpen om deze moeilijke periode door te komen.

shutterstock_719061043

Alleen zijn in een zware periode is verschrikkelijk. In onze individualistische maatschappij is het niet altijd vanzelfsprekend om hulp te vragen of aanvaarden van anderen. Sommigen beschouwen het als een teken van zwakte. Het omgekeerde is waar! Tijdig hulp vragen getuigt van veel intelligentie en een sterke wilskracht.

Te rade gaan bij anderen is ook een goede manier om te reflecteren. Af en toe van gedachten wisselen met andere ondernemers of met mensen die je situatie begrijpen, helpt om bevestiging te krijgen van je ideeën of om de zaken vanuit een ander perspectief te bekijken.

Hulp en steun vragen is een belangrijke sleutel om door te zetten als ondernemer.

Conclusie

Ups en downs zijn eigen aan het ondernemerschap. Het is gewoon niet realistisch om je altijd fantastisch te voelen. Het is ook niet de reden waarom we kiezen om te doen wat we doen. Uitdagingen zijn een onderdeel van het avontuur. Als je jezelf strategieën aanleert waarmee je jezelf kan herbronnen en herfocussen, bereid je jezelf voor op succes op lange termijn.

Bron: Carl van de Velde


 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.