Last van uitstelgedrag? Zo kom je er vanaf!

foto-CallistaBen jij ook die betrokken, veel willende, altijd ideeën hebbende professional, die maar geen tijd heeft om invulling te geven aan al die belangrijke doelen? Steeds neem je je voor om nu echt een start te maken met de ideeën die je bedrijf of organisatie een stap verder helpen. Die kwaliteitslag te maken met je team of invulling te geven aan de visie en missie waar zo’n goed gevoel bij heerst, nieuwe klanten te vinden waar de meerwaarde van het bedrijf zo goed bij past. Het komt er gewoon niet van.

 

Bron: Callista Roelofs Waanbrekers

Het resultaat is een zeurend gevoel van onrust, veroorzaakt doordat je maar blijft uitstellen. Want dat is wat er gebeurt. Je doet het zelf. Het meest lastige van dit soort uitstelgedrag is dat het een gewoonte wordt. Als je niet oppast schuif je niet alleen je ambities voor je uit, maar zet je je hele leven op een laag pitje, tot je sterfbed toe. Hoog tijd dus door deze slechte gewoonte heen te breken!

De kern van het probleem is het uitstelgedrag zelf! Je zegt immers niet tegen jezelf: ‘ik ga nooit kiezen voor of invulling geven aan wat ik ECHT belangrijk vind’. Je zegt ‘ik doe het morgen, volgende week, volgend jaar’, of ‘als de kinderen naar school zijn’, ‘als dit drukke project klaar is’ of ‘als onze omzet weer op niveau x zit. En zo houd je jezelf koest, snoer je je ambitie in en sukkelt het leven voort.

Er is dus ‘iets’ dat je altijd maar tegen lijkt te houden van het doen wat er ECHT toe doet. Dat ‘iets’ komt van een stukje oerinstinct dat we nog in ons hebben, dat wil dat we blijven doen wat altijd al deden. Dat is namelijk veilig, duidelijk en het minst bedreigend om in leven te blijven. Dit houdt ons in de stand ‘overleven’. En dat is precies wat dat zeurende gevoel van onrust creëert.

Dat ‘iets’ is de tegengestelde kracht van je ambitie om een verschil te maken. Zoals het kwaad de tegengestelde kracht is van het goed, donker van licht en eb van vloed, zo is de ‘dierlijke veiligheid’ om te overleven de tegengestelde kracht van je ambitie om er ECHT toe te doen en een verschil te maken voor je omgeving. Laat je dus niet langer tegenhouden.

Biedt tegenkracht en maak het verschil! Je uitstelgedrag is gemakkelijker te verslaan als je precies weet waarin jij een verschil wilt maken. Als je de positieve energie ervaart van het weten wat je wél heen wilt in plaats van alles wat je niet (meer) wilt, mobiliseer je de grootste kracht om het ‘iets’ te verslaan.

Praktisch stappenplan om ECHT aan de slag te komen:

  1. Bepaal heel concreet wat je wilt bereiken. Schrijf dat op in 1 positieve zin. Dus niet ‘Ik wil van mijn uitstelgedrag af’ maar ‘ik zet een nieuwe dienst in de markt’ of ‘ik vind de beste plek voor mij in deze reorganisatie’.
  2. Bepaal elke vrijdagmiddag 3 superconcrete acties die je direct dichter bij je doel brengen. Dit kunnen ogenschijnlijk hele kleine acties te zijn, maak ze niet groter dan dat jij tijd hebt. Bijvoorbeeld: ‘ik schrijf de eerste 2 alinea’s van de webpagina van mijn dienst’ of ‘ik plan een gesprek met mijn leidinggevende om het te hebben over zijn beeld van mijn kwaliteiten.’
  3. Doe de 3 acties in de week die volgt.
  4. Kijk op vrijdag naar het resultaat! Kijk niet naar de tijd die je erin hebt gestoken, maar naar het effect van deze kleine acties.
  5. Bepaal op basis daarvan wat je 3 acties zijn voor de volgende week. Uiteraard met het einddoel voor ogen en acties die je direct helpen om dat doel te realiseren.

Kortom: zet je grootse plannen om een verschil te maken, om in 3 mini-acties voor een week die je zeker kunt halen. Moet je eens kijken hoeveel resultaat je dan boekt in een maand tijd!

 

Wil je reageren? Graag hier op mijn weblog.

Wil je meer tips en inspiratie om uit de Waan van de Dag te breken? Vraag via het inschrijfformulier rechtsboven geheel gratis en vrijblijvend aan: het gratis management eBook ‘Breek uit de Waan van de Dag’.

Bron: Callista Roelofs Waanbrekers

================================================================

Bestel in de webshop: ‘Online Kennismaken met het mode inkoopplan’ workshop

videov3_0Klik hier voor de kleine webshop!

Investeer 59.50 euro (excl. BTW). Wanneer u besluit om een inkoopplan afspraak te maken dan is deze workshop GRATIS! d.m.v. creditering!

Hoe wilt u uw omzet substantieel laten stijgen?

Hoe wilt u uw marge substantieel laten stijgen?

Hoe wilt u uw doorverkoop substantieel laten stijgen?

Deze online workshop geeft u in 45 minuten het antwoord op veel van uw inkoopplanning vragen.

P.S. Twijfel je of de workshop inkoopplanning wel iets voor jou kan zijn, neem dan gerust contact met me op. 06-54624509 Ik beantwoord je vragen graag.

Cor van Laar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.