Moet je vrienden worden met je medewerkers?

friends-e1394699876458Als manager moet je goed voor je medewerkers zorgen. Je om ze bekommeren en empathie hebben. Maar je bekommeren om ze en goed voor ze zorgen is iets anders dan vrienden worden. Mijn antwoord is: nee, je moet geen vrienden worden met je medewerkers. Maar dat vraagt wel wat uitleg.

Bron: Marianne Schutten

Een vriendschap is een tweezijdige relatie waarbij je een stukje geeft en neemt. Vriendschap is een keuze en in een goede vriendschap geven beide partijen (tot op een bepaalde hoogte) om elkaar. Als dat er niet is dan zal de vriendschap verdampen.

Als leidinggevende moet je goed zorgen voor je medewerkers maar dat betekent niet dat je kunt verwachten dat je medewerkers zich ook om jou bekommeren. De meesten vinden het belangrijk om een goede leidinggevende te hebben maar dat betekent niet dat ze automatisch vrienden met je zijn. Er zijn uitzonderingen op deze regel natuurlijk. Maar hier zijn een aantal redenen waarom proberen vrienden te zijn met je medewerkers niet zo’n goed idee is.

Je hebt gezag – Alleen al vanwege je functie is het moeilijk om een traditionele vriendschap te hebben met je medewerkers. Je hebt invloed op je medewerker. Als je hem ontslaat dan zet je zijn wereld op zijn kop. Als je een slechte beoordeling geeft dan mist hij die bonus. Als je hem een officiële waarschuwing geeft maakt hij zich zorgen over zijn baan. Je relatie met je medewerkers is ‘belast’ en daarom is het moeilijk om een natuurlijke vriendschap te hebben.

Je hebt een taak te doen – En dat is te zorgen dat je team de juiste prestaties levert om doelstellingen te halen. Dit houdt bijna altijd in dat je medewerkers een keer aanspreekt op hun prestaties. En dat kan in elke relatie spanning veroorzaken. Dit is een geaccepteerde spanning tussen manager en medewerker. Maar dat is het niet tussen twee vrienden.

Als je goed bevriend bent met één van je medewerkers dan kun je het lastig vinden om hem aan te spreken op slecht functioneren. Dat is niet alleen funest voor je team en voor de organisatie. Je medewerker kan zich ook beledigd voelen doordat jij hem daarop aanspreekt, met alle onderling gedoe tot gevolg.

Je kunt je geen vriendjespolitiek veroorloven – Zelfs als je een hechte vriendschap zou kunnen hebben met een medewerker kun je niet hetzelfde hebben met al je medewerkers. En dat zet de toon voor wat als vriendjespolitiek wordt gezien. Zelfs als je echt je best doet om eerlijk en rechtvaardig te zijn kun je nog beschuldigd worden van het feit dat je mensen voortrekt.

Een goede manager-medewerker relatie heeft veel aspecten van een goede vriendschap. Maar echt vrienden worden met je medewerkers is geen goed idee. Je bekommeren om ze en goed voor ze zorgen is het wel. Je medewerkers willen weten dat je met ze begaan bent als mens. De meesten verwachten niet dat je hun vriend bent.

Neem regelmatig de tijd om je interesse te tonen in elk van je medewerkers. Kom iets persoonlijks over ze te weten. Hoeveel kinderen ze hebben, hoe hun partner heet of wat ze in hun vrije tijd doen.

Als jouw medewerkers het gevoel hebben dat je met ze begaan bent zijn ze veel meer geneigd om hun vertrouwen te geven. En dát geeft je een goede basis voor hogere motivatie en betrokkenheid van je medewerkers.

Vond je dit interessant en wil je meer tips ontvangen? Vul hieronder je gegevens in en je krijgt elke week tips, inzichten en ideeën in je inbox om door je manier van leidinggeven de motivatie en betrokken van je medewerkers te verhogen. Bovendien ontvang je gratis het e-rapport: 5 makkelijk-te-volgen tips om de bevlogenheid van je team te vergroten in je mailbox.

Dit artikel is geschreven door Marianne Schutten. Wil je nog meer gratis tips voor het creëren van bevlogen medewerkers? Abonneer je dan op haar e-magazine via www.employeedynamics.nl/e-rapport  Je ontvangt dan bovendien het gratis e-rapport: 5 makkelijk-te-volgen tips om de bevlogenheid van je werknemers te vergroten in je mailbox.

================================================================

Bestel in de webshop: ‘Online Kennismaken met het mode inkoopplan’ workshop

videov3_0Klik hier voor de kleine webshop!

Investeer 59.50 euro (excl. BTW). Wanneer u besluit om een inkoopplan afspraak te maken dan is deze workshop GRATIS! d.m.v. creditering! 

Hoe wilt u uw omzet substantieel laten stijgen?

Hoe wilt u uw marge substantieel laten stijgen?

Hoe wilt u uw doorverkoop substantieel laten stijgen?

Deze online workshop geeft u in 45 minuten het antwoord op veel van uw inkoopplanning vragen.

P.S. Twijfel je of de workshop inkoopplanning wel iets voor jou kan zijn, neem dan gerust contact met me op. 0654624509 Ik beantwoord je vragen graag.

Cor van Laar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.