ONDERNEMEN MET DURF

durf1-300x143U kent ze vast wel, ondernemers met durf. Ze breken radicaal met allerlei gebruiken, zijn wars van conventies en zoeken hun eigen weg in ondernemersland. Ze zijn ‘ooit eens’ begonnen en voltooien ‘hun plan’ zeker en gestaag. Ondernemen met durf is de ultieme uitdaging aangaan. Iets doen wat buiten de lijntjes loopt en allerlei ‘ingebakken’ voor de hand liggende verwachtingen overtreft. Dat vraagt om essentiële en daadkrachtige stappen. Het vraagt om durf. Heeft u ook een beetje lef?

Bron: Hans Klaasse

Er zijn veel ondernemers die worden geregeerd door angst. Hoe komt dit? Wel, het zit tegen, ze hebben de onvermijdelijke fouten gemaakt en zijn onzeker over hun financiële- en maatschappelijke positie. Ze zijn te afhankelijk van personeel en weten niet goed hoe zij hun dagelijkse problemen te lijf moeten gaan. Het ontbreekt aan echt gedegen inzicht en de toekomst lijkt een zwart gat. Ze zijn bang om hetgeen wat zij (angstig) menen te bezitten ook nog te moeten verliezen. Ze hebben echter niets om in te zetten, dus ook niets om te verliezen. Immers, de meeste angst komt voort uit het risico materiële zaken te verliezen. Dan is angst wel een heel slechte raadgever voor een ondernemer. Denk ik dan makkelijk over bezit, financiële buffers, vermogen en materie? Nee, zeker niet. Maar het blokkeert de ondernemer ongelofelijk als hij slechts bezig is te behouden wat hij heeft. Hij moet vooruit. Woekeren met zijn talenten. Je vereenzelvigen met vermeende zekerheden –zoals geld- gaat een ondernemer niet verder brengen. Trouwens, het gaat je als ondernemer ook geen geluk brengen. Ondernemen is angst overboord zetten, investeren, renderen en leren!

Om zo te kunnen ondernemen moet je eerst op een zoektocht. Waar naartoe? Naar jezelf! Wil je met durf ondernemen dan moet je sterk in je schoenen staan. Vooral de eigen grenzen kennen. Zelfkennis en zelfreflectie. De mogelijkheden, kansen maar ook bedreigingen en gevaren zien. Dat noem ik maar ‘even’ bewust ondernemen, met gecalculeerde risico’s. Ik zie ondernemers die van alles hebben, gelukkig behoren te zijn maar in de aard van de zaak‘hoopjes ellende’ vertegenwoordigen. Op zoek naar meer. De lol is er vanaf en de sleur heeft haar intrede gedaan. Ze zijn enkel aan het consolideren. Ze ondernemen niet meer. Daarentegen zie ik ook ondernemers die met durf en lef aan het bouwen zijn. Over het algemeen zijn dit gelukkige en dankbare mensen. Ze weten precies te vertellen wat écht waarde heeft. Ze maken als ondernemer een persoonlijke groei door. Ze maken de ommezwaai van materie naar ideaal. Ze durven te dromen en zijn wars van bekrompenheid en schijnveiligheid!

Wilt u ook ondernemen met durf? Neem dan een radicale beslissing. Doe dat niet onnadenkend, impulsief of omdat iemand het zegt. Zeker niet omdat ik dat verkondig. Doe het bewust, met veel ‘eigen inbreng’, oorspronkelijkheid en gevoel voor de persoonlijke situatie. Kijk niet allereerst naar de belemmeringen en obstakels maar bedenk wat de reden zou zijn om het niet te doen. Laat ideaalplaatjes los, dromen zijn bedrog en enkel geluk bestaat niet. Streef geen perfectie na maar ga voor initiatieven die doordacht zijn. Gun jezelf het vertrouwen, de kans en de mogelijkheden. Blik ‘onderweg’ terug en zorg voor markeringspunten. Los problemen uit het verleden op en maak een nieuwe stap. Het gaat je helpen om te profiteren van nieuwe inzichten. Ontsnap uit het keurslijf van de verwachtingen van– en verplichtingen aan anderen. Kies voor jezelf. Verdrijf je bezwaren. Wat wil je echt? Een succesvolle en gelukkige ondernemer zijn? Dat gaat niet vanzelf. Het is een groeiproces dat iedereen moet doorlopen. Doe je dat al?

Ondernemen met durf is uitdagingen aangaan. Welke ondernemer heeft enkel zekerheid? Niemand! Succes en resultaten zijn slechts parameters voor een bepaalde -beperkte- tijd. Dit zijn beperkt houdbare zaken, ze zijn niet duurzaam. Ondernemen met durf gaat om zelfvertrouwen en bouwen aan bestendigheid. Jezelf af en toe een schouderklopje geven en terugblikken op de stappen die genomen zijn. Niet op de automatische piloot en geen geijkte ingesleten paden betreden. Nieuwe perspectieven en innovatieve oplossingen ontdekken. Vergezichten! Dat gaat je verder helpen en dat zal je zelfvertrouwen geven. Ondernemen met durf heeft namelijk niets met roekeloosheid of ondoordacht handelen te maken.

Het gaat om kansen zien en mogelijkheden optimaal benutten. Verfijnen, uitbouwen, verbeteren en evalueren. Ondernemen met durf is durven resseten, opnieuw beginnen en nieuwe uitdagingen‘spotten’. Het is een mentaliteitskwestie en een nieuwe radicale stap zetten. Op weg naar een toekomst die ondanks alle onzekerheid toch ‘zeker’ is!

hans@valeuraccountants.nl  hans@klaasse-klaasse.nl

Bron: Hans Klaasse

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.