Mensen en organisaties moeten zich blijven ontwikkelen. Dat is ‘gezond’. Het is mensen met ambitie ‘eigen’ om voortgang en groei na te streven. De passie voor ontwikkelen is een goede eigenschap. Immers stilstand is achteruitgang, juist in deze veeleisende tijd. Zijn er dan geen andere zaken die belangrijker zijn? Natuurlijk. U hoort mij ook niet zeggen dat alles er voor moet wijken. Ik wil u ‘gewoon’ –alleen maar– een aantal indringende vragen stellen. Mag dat?
Bron: Hans Klaasse
Het blijft echter -ondanks alle vragen- overeind staan dat ontwikkeling heel belangrijk is. Het is nuttig en het geeft een gevoel van tevredenheid en zingeving. Er zijn beroepen en bedrijfstakken waar ontwikkeling van levensbelang is. Bijvoorbeeld de medische sector bestaat -voor een groot gedeelte- van nieuwe ontwikkelingen. Mensen die daar werken zien ontwikkeling als een wezenlijk onderdeel van hun loopbaan. Maar ook de technische- en IT sector moet het hebben van innovaties en nieuwe kennis. Kennisinstituten zoals universiteiten springen hier graag op in. Maar ook innovatieve bedrijven zien in vernieuwing kansen voor de toekomst. Ziet u ze ook al?
Benut u als ondernemer alle kansen? Heeft u innovatie en ontwikkeling van mens en organisatie hoog op de agenda staan? Niet alleen technologie maar ook management is aan een importante verandering onderhevig. Ondernemen anno nu is geheel anders dan pakweg vijfentwintig jaar geleden. Heeft u deze ontwikkeling opgemerkt en bent u er inventief mee omgegaan? Professionaliteit is het sleutelwoord. Op een effectieve manier kennis vergaren, delen en toepassen. Voor technische mensen is het belangrijk om inzicht te krijgen in allerlei managementtechnieken. Financiën spelen tegenwoordig een belangrijke rol in het ondernemersbestaan. Ook de wijze van leidinggeven –de leiderschapsstijl– is allesbepalend. Maar financiën spelen – zoals gesteld- op dit moment écht de hoofdrol. Zorg dus dat u een goede adviseur en een ‘ondernemende’ accountant heeft. Dat ontslaat u echter zelf niet van het verdiepen van uw eigen ondernemerskennis. Bent u voldoende op de hoogte van deze ingewikkelde financieel-administratieve materie en technieken?
Ontwikkeling is het opdoen van nieuwe inzichten. Het leert u systematisch te kijken naar allerlei aspecten van het ondernemerschap. Met focus de breedte en lengte van het ondernemerschap zien! Een lerende organisatie heeft nog steeds een voorsprong in de moeilijke markt van vandaag-de-dag. U staat sterker in de markt en in uw organisatie als u uw ‘gut feeling’ kan omkleden met inhoudelijke argumenten. Daar is kennis voor nodig.Ontwikkeling van ondernemerschap geeft de mogelijkheid om oplossingen te bedenken die eerder niet op ‘het netvlies’ kwamen. Investeert u voldoende in ‘leren’ en het opdoen van ‘nieuwe’ ervaringen? Het levert u namelijk energie, nieuwe denkbeelden, meer bagage en zelfvertrouwen op. Dat is nodig om ‘het hoofd’ te bieden aan alle uitdagingen, actuele problematiek en vooral kansen en mogelijkheden. Want…, die zijn er in overvloedige mate! Ziet u ze al?
Geef ontwikkeling van mens en organisatie dus een kans binnen uw onderneming. Het is de moeite waard! Er komen nieuwe invalshoeken en oplossingen voor ‘oude’ problemen, er ontstaat een breder en interessanter netwerk en het levert concurrentievoordeel op. MKB ondernemers moeten daarnaast vooral in internationale kennis investeren. De wereld is groter dan Nederland. Internationale bedrijven zijn minder conjunctuurgevoelig.Kortom, kennisontwikkeling van ondernemerschap is zeer lonend. Breng dus vandaag nog in beeld waar bij u in de onderneming de hiaten zitten. Probeer het ‘speelveld’ te vergroten. Ga zo snel mogelijk aan de slag met het leren en ontwikkelen van mens en organisatie. Zorg voor krachtdadig beleid, bedenk een plan en organiseer lerend werken én ontwikkelen binnen uw onderneming.
En, kon u de vraag omtrent de ‘ondernemende accountant’volmondig met ‘Ja’ beantwoorden? Werk dan samen met deze ‘partner in business’ en uw medewerkers aan ontwikkelen en kennis vergaren. Het zal u geen teleurstelling opleveren maar een duurzame en interessante wijze van ondernemen! Voelt u het al kriebelen?
hans@valeuraccountants.nl
Bron: Hans Klaasse