Organiseren met een menselijk gelaat


pauldeblot150Ik heb vol bewondering het koningsfeest gevolgd dat als een uiterst zakelijk evenement was georganiseerd.

door Paul de Blot

 

Toch was er voldoende ruimte ingebouwd voor evenementen waarbij mensen zelf invulling aan het feest konden geven en waar met plezier aan werd gewerkt. Wanneer iets op het hoogste nationale niveau wordt georganiseerd, zoals een koningskroning met hoogwaardigheidsbekleders uit heel de wereld, is een zeer strak protocol vereist. Ondanks de schermutselingen rondom het koningslied verliep alles door de zakelijke aanpak zoals het hoorde.

Het was wel opvallend dat er ondanks de strikte protocollaire aanpak toch een uitstraling van warme menselijkheid werd ervaren. Een van de belangrijkste elementen was wellicht wel het feit dat de drie kinderen voortdurend in beeld kwamen met hun verwondering en spontane reactie. Ook kwam duidelijk de warme band tussen moeder en zoon tot zijn recht en tussen oma en de kleinkinderen. Ondanks de harde zakelijkheid van het protocol bleek er ook ruimte voor de zachte binnenkant van de menselijke relaties. Zakelijkheid heeft ook een zachte binnenkant die in het management vaak over het hoofd wordt gezien.

In de zakenwereld krijgen de stakeholders wel grote aandacht maar twee belanghebbenden worden vaak over het hoofd gezien: dat is de familie en de eigen persoonlijke verantwoordelijkheid. Bij de kroningsplechtigheid kwamen juist deze beide factoren sterk tot hun recht. De koning spreekt duidelijk uit dat hij geen politieke verantwoordelijkheid draagt maar zich wel verantwoordelijk voelt. Het gaat bij leiderschap om de collectieve verantwoordelijkheid waarbij ieder ook persoonlijk verantwoordelijkheid is voor de eigen taak. Die wordt niet enkel bepaald door wat iemand doet, maar wat iemand is op het diepste zijnsniveau van het bestaan.

In Afrika is het uitgangspunt van het beleid het WIJ waaruit zich het IK ontwikkelt. In tegenstelling tot deze Afrikaanse WIJ-cultuur krijgt voor de West-Europeaan het IK primaire aandacht, waarbij vooral de nadruk valt op het eigenbelang van zijn rechten. Daarbij verarmt de WIJ-cultuur gemakkelijk tot de IK-cultuur. Het kroningsfeest heeft veel mensen diep geraakt omdat de WIJ-ervaring duidelijk werd beleefd. Ik hoop dat dit kroningsfeest ook voor het zakenleven een leerschool kan zijn van warme menselijkheid binnen de harde zakenwereld.

Hartelijke groet,

Paul de Blot
Hoogleraar Business Spiritualiteit
Nyenrode Business Universiteit

 

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.