VASTLOPERS

HansKlaasse11Waarom zijn ondernemers zo bang om het roer radicaal om te gooien? Verandering is klaarblijkelijk iets dat niet alleen weerstand oproept maar ook angst. Ondernemers moeten echter altijd scherp blijven koersen. Soms tegen de wind in. Het is verstandig om het roer eenshelemaal om te gooien. Even de boel resetten en opnieuw beginnen. Op naar een nieuwe bestemming!

Bron: Hans Klaase

Ik spreek regelmatig ondernemers die zijn vastgelopen. Vastgelopen met hun activiteiten en het eigenlijk niet meer weten. “Hoe kom ik hier uit?” Het blijkt dan vaak te gaan om bedrijfsactiviteiten die niet meer het gewenste rendement opleveren. De vooruitzichten zijn ronduit slecht. Er zit geen beweging meer in de markt. Er is sprake van prijsbederf of een tanende, stagnerende vraag uit de markt. Financieel gaat het slechter en slechter.  Een verstandige ondernemer zit dan niet bij de pakken neer, maar ‘herpakt’ zichzelf. Een ondernemer moet echter wel iets ‘ondernemen’ om van koers te wijzigen. Dit gaat niet vanzelf. Het stuur stevig in handen en de wind in de zeilen. Voor het zover is zijn er een aantal hindernissen te nemen. Er is moed en doorzettingsvermogen voor nodig om het ‘onbekende’ met vertrouwen tegemoet te gaan!

Angst is een slechte raadgever. Het onbekende boezemt ons meestal angst in. En dat moeten we niet laten gebeuren. Het werkt verlammend en heeft geen enkele functie. Alert zijn, oplettend en gedegen. Zoeken naar nieuwe uitwegen en routes. Dat is de beste houding voor een nieuw avontuur. Voorbereiding en toerusting. Langzamerhand moet er duidelijkheid ontstaan over de reis en de bestemming. Het roer radicaal omgooien vraagt dus onderzoek en research. Denk als een innovator, onderzoek de dingen, probeer tot een duidelijk doel te komen. Veranderen! Besef dat de weg waarop u zit doodlopend is. Het is echter wel steeds uw weg geweest. Gooi de goede dingen niet weg, u kunt ze wellicht nog gebruiken. Een open en onderzoekende houding brengt u tot nieuwe inzichten. Deze houding is productiever dan u denkt!

Als u het roer helemaal omgooit moet u dit ontspannen maar kordaat doen. In paniek handelen zal tot veel meer schade en ongenoegen leiden. Onnadenkend, gestresst en angstig reageren op de gebeurtenissen is een slechte start voor de reis naar vernieuwing en avontuur. U moet op een doordachte en gemotiveerde wijze beginnen aan innovatie en vernieuwing. De noodzaak is er -het huidige pad zal immers niet tot succes leiden- maar dat wil niet zeggen dat u genoodzaakt bent de stap te nemen. Het is uw eigen keuze. Een verstandige keuze! Probeer dus meer dan ooit innovatief en creatief te zijn. Neem allerlei informatie in u op en tracht tot prioritering en oplossingsgericht denken te komen. U heeft nog steeds het roer in handen. U bepaalt de koers. Bent u er klaar voor? Ga dan van start!

Dat laatste is eigenlijk het mooiste. Dat is de winst van het zelf tot een besluit komen dat het anders moet.Niemand verplicht u tot iets. U neemt de besluiten. Als u dit op een verstandige en weloverwogen wijze doet komt er ook beter besluit en zullen creatieve oplossingen zich aandienen. Herken de spanning die u ’oploopt’ en probeer deze te voorkomen. Het radicaal veranderen van koers is namelijk een zenuwslopende en inspannende bezigheid. Het gaat zeker niet vanzelf. Ik hoop dat u beseft dat de conditie dan goed moet zijn. Zorg er dus voor dat u goed bent uitgerust en toegerust. Wanneer deze condities niet goed zijn kan dit risicomijdend en negatief gedrag ten gevolge hebben. U laat zich leiden door de problemen terwijl u juist in kansen en oplossingen moet denken.  Het roer radicaal omgooien vraagt visie, durf en een nieuwe uitdaging. Die uitdaging moet u aangaan. Met uzelf, de omgeving en de omstandigheden. Bedenk eens voor uzelf of u collega-ondernemers kent die korter of langer gelden het roer radicaal hebben omgegooid. Wat heeft het hem gebracht?

Heeft u al lezende uw eigen nieuwe uitdaging inmiddels voor ogen? Of blijft u liever op de ingesleten doodlopendeweg zwoegen en klagen? Dat kan. Niemand die u daar tekort meedoet. Behalve dan uzelf, uw mensen, vrienden, kennissen en gezinsgenoten, wellicht uw crediteuren, klanten en leveranciers. Kortom!? Vastlopen is niet erg,vastzitten een keuze, maar vastroesten een ernstige zaak.

Het kan natuurlijk zijn dat u een uitermate succesvolle, bewegelijke en dynamische ondernemer bent. Dan is de boodschap ook duidelijk. Van ‘vastlopers’ heeft u geen last meer. Maar het is ook een waarschuwing. Verandering is de enige constante. Alles heeft zijn einde. Ook het succes! Blijf vernieuwen, denk in nieuwe producten en diensten. Blijf in beweging. Van start gaan, bijsturen en vooral het doel goed in het vizier houden!

hans@valeuraccountants.nl

Bron: Hans Klaase

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.