Waarom vieren we niet wat vaker Kerst?

Modemanagement Cor van Laar wenst je Fijne Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar

Waarom vieren we niet wat vaker Kerst?

Decemberstress: vorm van stress die optreedt in verband met of tijdens de feestdagen in December. Dit is sinds kort opgenomen in het Algemeen Nederlands Woordenboek[1] en blijkt een steeds groter fenomeen te worden. Dit heeft te maken met het feit dat kerst tegenwoordig gezellig ‘moet’ zijn en mensen hebben daarbij hoge verwachtingen.

Kerstmis is van oorsprong een christelijk feest, maar of je nou gelovig bent of niet, het gevoel van samen zijn en aandacht voor elkaar is voor iedereen belangrijk. Echter lijkt het wel alsof kerst steeds commerciëler wordt. Het lijkt erop dat kerst draait om (grote) cadeaus, veel eten, shoppen, geld uitgeven, je mooi aankleden en ga zo maar door. We moeten vooral een hoop. Bij de familie eten, spelletjes spelen met de schoonfamilie, bij de woonboulevard mooie prijspakkers scoren en ook nog uitrusten. Pfoe, we hebben het er maar druk mee op deze twee extra vrije dagen in het jaar.

Kerst is zoveel buitenkant geworden, terwijl het juist een mooi moment is om stil te staan en van binnen uit te voelen. Belangrijke basisprincipes als aandacht voor jezelf en voor anderen, samen zijn, dankbaarheid, respect en liefde komen hier aan bod. Ook is het een goed moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Welke gebeurtenissen, successen hebben plaatsgevonden. Ben jij daar blij mee? Had je het anders willen doen? Wat is je plan voor volgend jaar? Goede voornemens opstellen, of toch juist kijken met welke gedragsverandering je vandaag al kan beginnen! Wat heb jij gedaan voor andere mensen dit jaar? Welk steentje heb jij bijgedragen in de samenleving? Je staat even stil bij jouw handelen. Wellicht kun je meteen actie ondernemen. Wie ga jij aandacht of liefde geven, wie geef jij een compliment? En waarom?

Reflecteren doen we bij Codename Future het liefst het hele jaar. Dus waarom reflecteren we niet meerdere keren per jaar op ons handelen en leggen we de focus op de aandacht voor jezelf en voor anderen?

Is dat geen goed voornemen?
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.