Wat heeft geduld met verkoop te maken?

passie2Natuurlijk, u wilt alles en u wilt het direct. Vanuit uw aard bent u niet bereid om geduldig te wachten aan de poort van succes, dus blijft u zich haasten in het doorgaan met worstelen, ploeteren, overtuigen, druk uitoefenen, hameren en veel uren maken, ondertussen vraagt u zich af waarom al uw inspanningen u niet brengen wat u zo graag wilt. Herkenbaar?


Bron: Hans Oelen Verkopersonline


NU
Join the club, zou ik bijna cynisch zeggen, van verkopers met stress, teleurstelling, zelftwijfel, onzekerheid en verkwiste dagen en maanden. Het gaat er natuurlijk niet alleen om wat uw baan u gaat brengen in de toekomst, het gaat er in de verkoop net zo goed om wat het u NU aan plezier en bevrediging brengt.

Weet dat haast iets in zich heeft wat haaks op uw behoefte aan succes staat, namelijk dat haast u wordt ingegeven door uw aandacht te richten op alles wat u niet heeft, gebrek en tekort.

Of u het nu wilt, u zit in een prachtig vak wat vele kanten kent, zoals balen of succes, geluk of teleurstelling, rijkdom of armoede, geven of krijgen en het horen van een ja of een nee. Het is overeenkomstig met het eb en vloed van de zee.

Er zijn dagen waarin u de ene na de andere order scoort en wat u onvoorstelbaar veel vertrouwen en power geeft en op andere momenten lijkt niets te willen lukken. Vaak bent u dan geneigd te kijken naar uw collega’s bij wie alles lijkt te lukken terwijl bij u alles mis lijkt te gaan; het kwetsbare moment waarop jaloezie en afgunst zijn voedingsbodem vindt.

Weet dat waar u uw aandacht op vestigt, alsmaar groter wordt. Legt u dus we aandacht op alles wat er mis gaat, dan stapt u gegarandeerd in de valkuil die er voor verkopers op die specifieke momenten openligt. Ik garandeer u ook dat die valkuil erg diep is!

U durft vervolgens geen collega meer te bellen, want de kans dat hij u vertelt dat het bij hem fantastisch gaat voelt als een doodsteek en wanneer hij dan ook nog verteld dat zijn omzet nog nooit zo hoog is geweest, dan is dat op die momenten killing. Weet u wat, denken veel verkopers dan, ik ga een collega bellen van wie ik zeker weet dat hij het ook slecht heeft de laatste tijd, even steun halen.

Mis, want de steun die u zoekt vertaalt zich in de wederzijdse bevestiging naar elkaar toe, dat u beide uw stinkende best doet, maar dat de klanten gewoon niet deugen of dat de prijzen van uw product veel te hoog zijn ten opzichte van die van de concurrentie, het ligt dus niet aan ons!

Wanneer ik u van advies mag dienen, doe dit laatste nu maar niet, want dat gaat u voor morgen niets nieuws brengen en het ondermijnt uw volledige kunnen.

Wat dan wel te doen?
Ten eerste, accepteer de situatie zoals die is. Dat klinkt simpel en eenvoudig, maar dat is het vaak niet. Als u werkelijk de situatie accepteert zoals die is, dan zult u merken dat uw interne strijd en twijfel direct verleden tijd zijn.

Daar moet u vervolgens wel iets voor in de plaats zetten, want anders is de kans groot dat al die rottigheid vanzelf de opengevallen plaats weer gaat vullen en bent u weer geen stap verder.

Iedereen ontvangt verschillende beloningen voor dezelfde inzet. Waarom verkoopt de ene verkoper met dezelfde aanpak veel en de andere veel minder, terwijl de doelgroep hetzelfde lijkt?

Ik loop al een aantal jaren mee en ik heb op de hoogste toppen van de bergen mogen staan en ik heb ook de diepste dalen belopen die er tussen in lagen. Succes is de grootste vijand van creativiteit, dus tijdens mijn daluren heb ik leren nadenken en heb ik de oorzaken van het niet bereiken van mijn succes ontdekt.

Verkopers die werken op basis van vakkennis, doorzettingsvermogen, wilskracht en verkoopkunde bereiken hun targets door een hoge inzet en vele uren te investeren.

Verkopers met een duidelijke visie daarentegen die wordt ondersteund met geduld en het absolute vertrouwen dat ze succesvol zijn in wat ze ondernemen, bereiken met veel minder uren en inzet het dubbele of nog meer van hetgeen hun hardwerkende en zwoegende collega’s doen.

Het woord visie is afgeleid van het woord visioen, wat toekomstbeeld betekent. Ontwikkel daarom een toekomstbeeld van hoe u wenst en verlangt dat uw situatie er over een jaar uitziet. Ontwikkel dat beeld of maak er zelfs een mentaal filmpje van.

Bekijk dat filmpje zo vaak mogelijk per dag en plaats het in het NU, alsof het NU al keiharde realiteit is. Beschrijf dus niet de weg er naar toe, beschrijf hoe het er uit ziet en hoe het voelt wanneer u het bereikt heeft.

Ontwikkel ook het onwankelbare vertrouwen dat dit beeld realiteit voor u is en waak er voor om ooit nog aan dit toekomstbeeld te twijfelen. Dit laatste, het managen van uw eigen denken, is het moeilijkste maar tevens meest dankbare werk wat u zich kunt stellen en u zult zien dat het voor u gaat werken, verwacht daarom succes!

Hans Oelen

Bron: Hans Oelen Verkopersonline

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.