WINNEN OF VERLIEZEN

winnen-of-verliezenWat is het verschil tussen winnen en verliezen? Heeft u een winnaarsmentaliteit? Als ondernemer moet je niet bij de pakken neerzitten als het even tegenzit. Opstaan en weer verder gaan. De uitdaging aangaan. Dat is een mentaliteitskwestie. Echte winnaars gaan door waar anderen stoppen!

Bron: Hans Klaase

Het is voor een ondernemer hoogst noodzakelijk. Een sterke mentaliteit, doorzetten en volharden in de strijd. Het is iets dat je moet koesteren. Maar het is ook iets dat moet worden ontwikkeld. Het is altijd mooi te zien hoe sporters na jaren van training en voorbereiding uiteindelijk een topprestatie neerzetten. Even goed is het te zien dat ondernemers ondanks alle tegenslag in staat zijn om een bedrijf goed te laten presteren. Hierdoor is er werkgelegenheid en kunnen door de inning van belastingen anderen ‘meeprofiteren’. Wie zegt dat ondernemerschap een eenzijdig ‘business’ is? Zonder ondernemerschap is er geen economische vooruitgang. Ondernemers hebben de focus op het realiseren van hun doelstellingen. Op het behalen van de overwinning. Gaat dat vanzelf? Nee, maar het is wel te realiseren!

Winnen vraagt focus. Als de ondernemer zich ‘tijdens de wedstrijd’ laat afleiden gaat het mis. Daarom is het belangrijk de doelstellingen helder te formuleren. Tegenslag en onverwachte gebeurtenissen zullen er altijd zijn. Het gaat om anticiperen en daadkrachtig reageren. Mensen die over een winnaarsmentaliteit beschikken weten met tegenslag en teleurstellingen om te gaan. Niet heel de dag lopen klagen maar dagelijks dragen. Doorgaan. Het lost niets op om te blijven hangen in het verlies van het een of het ander. Lange termijn visie en het geloof op betere tijden. Oplossingsgericht denken helpt bij het ontwikkelen van een winnende strategie. Waar ”verliezers”het probleem centraal stellen, weten “winnaars” de oplossing op het netvlies te krijgen. Dat is een mentaliteitskwestie!

Trainen, conditie opbouwen, inspiratie opdoen en het oog op de toekomst gericht. Het is vaak een eenzame weg die moet worden afgelegd. Het gaat allemaal niet vanzelf. Het gaat er om hoe jezelf ’in de wedstrijd’ zit. Je niet af laten leiden door allerlei goedbedoelde raadgevingen die geen hout snijden. Een ondernemer die wil winnen moet altijd bij de les blijven. Zelf verantwoordelijk willen zijn voor de afwegingen en resultaten. Leerervaringen opdoen, ook uit de slechte situaties en ‘lastige lessen’. Dat bouwt een bestendige en goede winnaarsmentaliteit.Groeien, ontwikkelen en succesvol zijn. Ik ken mensen die steeds weer doorgaan, opstaan en daardoor verder komen. Dat zijn de toekomstige winnaars. “Niemand kan winnen zonder eerst te verliezen”, las ik ergens. Een waarheid als een koe!

Ondernemers met een winnaarsmentaliteit laten zich dus niet afschrikken. Ze staan voor hun zaak. Ze willen iets nieuws en zijn bereid daar offers voor te brengen. Niet achterover leunen maar actiegericht op weg naar de overwinning. Focus kiezen en doelgericht tot realisatie overgaan. Dat is belangrijk. Teveel ondernemers laten zich verleiden tot allerlei ‘uitstapjes’. Ze gaan dwalen en verliezen de concentratie. Dan ga je niet winnen! Geen tijd en energie besteden aan zaken die niet bijdragen aan het doel en je niet inspireren. Dat is verspilling.

Zorg ervoor dat je duidelijk bent naar je omgeving. Vergelijk je niet met anderen, maar kies een eigen koers. Vasthouden en volharden. Ik ken ze in mijn omgeving. Ondernemers die daardoor een prachtige en profijtelijke ‘business’ hebben. De winnaars!

hans@valeuraccountants.nl

Bron: Hans Klaase

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.