De TOWS matrix; van SWOT naar strategie

De TOWS matrix; van SWOT naar strategie

De TOWS matrix is steeds meer in opkomst als aanvulling of vervanging van de SWOT analyse. Maar hoe werkt de TOWS en waarom is het beter dan de alom bekende SWOT?

De SWOT maakt al sinds 1949 onderdeel uit van menig strategisch plan. Maar deze methode/matrix had een groot nadeel… het was te passief. Het constateert alleen maar.

En dat terwijl we natuurlijk op zoek zijn naar acties die we kunnen uitvoeren om te anticiperen op deze strengths, weaknesses, opportunities en threats.

Dat is waar de TOWS matrix om de hoek komt kijken. Hieronder zie een vergelijking tussen SWOT en TOWS.

SWOT vs TOWS

In dit artikel zoom ik in op wat de TOWS matrix is en hoe je het inzet in je business. Ik begin hieronder met het doorlopen van de verschillende vlakken in de matrix en eindig het artikel met hoe je het kunt inzetten in jouw business.

Wat is de TOWS matrix?

De TOWS matrix begint waar de SWOT analyse ophoudt, namelijk na de constatering van de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen.

De TOWS matrix helpt je om de constateringen om te zetten in acties om de sterktes te benutten, de zwaktes te compenseren, kansen te grijpen en op bedreigingen te anticiperen.

Mijn inziens is dit de definitie van de TOWS matrix:

De TOWS matrix is een strategisch canvas dat bedrijven helpt om te anticiperen op sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen.

 

Het grote verschil ten opzichte van de SWOT analyse zit ‘m dus in het actiegerichte karakter van dit strategische canvas.

Waar een SWOT analyse zich beperkt tot de review van de business, helpt de TOWS matrix je om bijpassende strategieën samen te vatten om te anticiperen op de uitkomst van de SWOT Analyse.

De TOWS matrix

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.