Klanten lokken naar je winkel

AVA website (2)Als winkeliers het hebben over klanten naar je winkel “lokken” dan hebben ze het over reclame. Laatst gebruikte een klant van mij het nog en zelfs retail missionaris Cor Molenaar betrapte ik erop dat hij het woord “lokken” in zijn mond nam. Per ongeluk neem ik even aan voor mijn eigen gemoedstoestand. Want mijn lokken gaan er recht van overeind staan als ik het hoor. Klanten naar je winkel lokken deed je in de jaren ’80. Het doet mij  denken aan de heks die Hans en Grietje naar haar huisje lokte. Knibbel knabbel knuistje wie knabbelt er aan mijn huisje?

 Bron: Bart Waterschoot eigenaar van Aangenaam Anders

COSMETISCHE RECLAME

Vroeger was alles beter. Toen kon je nog klanten lokken. Je kon klanten voor de gek houden. In de jaren ’80 en begin jaren ’90 deden we niet anders. Als het er mooi uit zag, dan was het ook zo. Cosmetische reclame in optima forma. De enige moeite die gedaan hoefde te worden om de onwetende consument te overtuigen was een mooi plaatje te creëren en de omzet volgde van zelf. Jarenlang hebben de grote merken met hoge reclamebudgetten hier flink van geprofiteerd. En in hun slipstream natuurlijk ook de reclamesector. Dat was in het pre-internet tijdperk.

DE INVLOED VAN INTERNET

Door internet worden we gedwongen echt over onze marketing dan wel reclame na te denken. Consumenten weten meer. Zijn beter geïnformeerd. En laten zich dus niet zo simpel voor de gek houden door een gelikte reclameboodschap. Als de consument van tegenwoordig de keuze heeft dan koopt hij zijn producten liever online vanuit zijn luie stoel dan dat hij ervoor naar de winkel moet op zijn vrije dag. Internet heeft de rollen op zijn kop gezet. Want als de consument al naar de winkel gaat dan is dat vaak gewapend met een printje van het product dat hij online gevonden heeft. Vaak ook nog met een gemarkeerde internet prijs. De reden dat hij het product niet online koopt is omdat hij het product wil kunnen zien dan wel wil kunnen beleven (passen / testen / proeven) of – in geval van een aankoop van een product met een langere levensduur – service nodig heeft.

DE ROL VAN DE WINKEL IS NOG NIET UITGESPEELD

Ook de rol van de winkel is hierdoor veranderd. Consumenten gaan naar je winkel omdat ze hier iets krijgen wat ze online niet kunnen krijgen. Dit kan zijn omdat je in de winkel de allernieuwste of exclusieve producten hebt die (nog) niet online zijn. Showrooming. Of omdat je in je winkel een stukje productbeleving creëert. Denk aan een proeverij bij een slijter of een traiteur. Maar denk net zo goed aan productkennis, inspiratie, persoonlijke aandacht, service. Of een exclusieve avond met je klanten. De één noemt het funshopping, de ander gewoon gezelligheid. Allemaal dingen die een consument niet op internet zal vinden. De rol van de winkel is veranderd maar nog lang niet uitgespeeld. Er blijft nog genoeg over waar internet niet mee kan concurreren!

MARKETING ALS INVESTERING IN JE KLANT

Marketing gaat niet meer om eenmalig klanten naar je winkel lokken op basis van een cosmetische advertentie of een knallende kortingsactie en dan wachten tot de omzet binnen stroomt. Die marketingtijden zijn definitief voorbij. Marketing gaat om de verbinding die je maakt met je klant. Of je nu kleren, schoenen, meubels, elektronica, bloemen of wijn verkoopt. Voor de winkeliers die de verbinding weten te maken met hun klanten is marketing geen kostenpost, maar een investering in je klant en daarmee je bestaansrecht!

Bron: Bart Waterschoot eigenaar van Aangenaam Anders

Eén reactie

  1. De winkel heeft de toekomst. Verleden jaar is er in de mode branche voor 9% online gekocht. 80% van deze omzet ging naar de grote spelers. 87% oriënteert zich via internet.

    Wanneer we eerlijk zijn heeft een winkel weinig last van showrooming. De klant kijkt online en gaat naar de winkel. Wanneer de klant goed geholpen wordt met de juiste kennis, service en vriendelijkheid zal het artikel in de winkel gekocht worden mits de prijs niet te veel afwijkt wat online aangeboden wordt.

    In de mode branche is het duurder om online te verkopen dan offline. De grote verzendkosten post, de hoge marketingkosten en de hoge retouren percentage zal er voor zorgen dat de artikel niet veel goedkoper worden aangeboden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.