PRESENTEREN KUN JE LEREN!


pitch2-e1328193791588Presenteer en zet jezelf neer!

Is presenteren niet jouw ding? Lees dan deze 10 tips en zet een indrukwekkende presentatie neer!

Het geven van een presentatie is voor veel mensen een nachtmerrie. Maar soms kom je er niet onderuit , tijdens je afstudeer assessment bijvoorbeeld, of wanneer je werkgever verwacht dat je een toespraak houdt. Gelukkig is presenteren iets dat je kunt leren. Whoopaa verzamelde de 10 beste tips.

Bronnen: Whoopaa

 “Echte leiders gebruiken geen powerpoint” – Christopher Witt & Dale Fet

1. Verbale en non-verbale communicatie

Als je een goede presentatie wil geven kom je vooral verder door te werken aan je eigen communicatie. Ben jezelf bewust van de vaardigheden die van belang zijn om een goede presentatie neer te zetten. Al is de inhoud van je toespraak nog zo goed, wanneer de bewegingen en gebaren van je lichaam, je houding, ademhalen, stem en spraak niet in orde zijn, zullen mensen snel afhaken.

2.  Zorg dat je er staat

Neem een zelfverzekerde, actieve houding aan.  Probeer je publiek zoveel mogelijk aan te kijken, oogcontact zorgt voor betrokkenheid. Voorkom dat je voortdurend zit te plukken aan je haar, of aan je handen te friemelen.

3. Spreek luid en duidelijk

Of je boodschap overkomt hangt ook af van je stem, het volume waarmee je spreekt en je intonatie. Neem thuis je presentatie op en bekijk deze een aantal keer. Ga na welke zinnen je krachtig uitspreekt en welke niet. Met je stem kun je namelijk het belang van bepaalde onderwerpen extra onderstrepen.

4. Oefening baart kunst

Oefen zo vaak mogelijk en wacht niet tot je een presentatieklus krijgt aangeboden. Kijk bijvoorbeeld uit naar mogelijkheden om te spreken waarbij weinig op het spel staat. Of oefen voor familie en vrienden.

5. Leer omgaan met spanning

Onze gedachten bepalen wat we uitstralen, hoe we praten en hoe we ons gedragen. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen welke invloed jouw zenuwachtige gedachten hebben op je presentatie. Je kunt je manier van denken veranderen door te focussen op een ander deel in je lichaam, bijvoorbeeld door aandacht te hebben voor je schouders. Zijn ze ontspannen? Je verlegt daarmee de aandacht van je hoofd naar een ander deel in je lijf.

6. Weet wat het doel van je presentatie is

Bedenk wat je met je presentatie wilt bereiken, wat wil je overbrengen? Het doel van je presentatie bepaalt de inhoud van je verhaal. Moet je bijvoorbeeld je eigen beleidsplan verdedigen, dan doorspek je je betoog met goede argumenten. Je wilt anderen dan namelijk overtuigen van je aanpak.

7. De inhoud telt

Denk niet dat je er met een zelfverzekerde houding, goede uitstraling en duidelijke stem bent. De inhoud is minstens zo belangrijk. Zorg er als eerste voor dat je presentatie bestaat uit een duidelijke inleiding, kern en slot. Kies dan je woorden zorgvuldig uit. De woorden die je kiest kunnen je boodschap namelijk verhelderen of juist onduidelijk maken. Krachtig spreken is bondig zijn. Je toespraak moet geen onnodige woorden en zinnen bevatten. Dit wil niet zeggen dat al je zinnen kort moeten zijn of dat je details moet vermijden. Maar het betekent dat elk woord ertoe moet doen. Bouw je toespraak op uit zelfstandige naamwoorden en actieve werkwoorden. Als je de keus hebt tussen langere, indrukwekkend klinkende woorden en kortere, concrete, kies dan voor de laatste.

8. Trek de aandacht

Tijdens de eerste minuten van je presentatie moet je drie doelen bereiken: de aandacht van het publiek vangen, jezelf voorstellen en een vooruitblik op je toespraak geven. Begin om de aandacht te krijgen bijvoorbeeld met een persoonlijk verhaal, stel een prikkelende vraag, citeer een scherpzinnige uitspraak, stel een verrassend feit vast of verwijs naar een actuele gebeurtenis.

9. Humor maakt het verschil

Humor stelt je luisteraars op hun gemak en maakt je presentatie gedenkwaardiger. Maar beginnen met een grap is geen goed idee. Luisteraars hebben tijd nodig om aan je te wennen. De kans is klein dat je publiek vanaf het begin hardop moet lachen om je grap. De gemakkelijkste manier om geschikte humor in je toespraak te stoppen is om grapjes te maken over jezelf of door persoonlijke ervaringen te delen.

10. Neem afscheid in stijl

De conclusie van een presentatie is misschien wel het meest belangrijke deel ervan. Het eind moet kort en krachtig zijn, omdat dat het stuk is waarvan je wilt dat je publiek dat het beste onthoudt. Een krachtige conclusie, een die een samenvatting van de toespraak geeft, het geheel bij elkaar voegt en een gevoelsmatige kick geeft, kan zelfs een matte toespraak laten stralen. Maar een onbeholpen conclusie kan de beste ideeën om zeep helpen. Er zijn een aantal dingen die je zeker niet moet doen: nieuwe stof in je conclusie presenteren, eindigen met een vragenrondje en over de toegewezen tijd heengaan. Om aan het eind van je presentatie de gewenste reactie van je publiek te krijgen moet je iets zeggen dat de moeite waard is. Iets dat inspireert, activeert of motiveert.

Bronnen: Whoopaa

 “Echte leiders gebruiken geen powerpoint” – Christopher Witt & Dale Fetherling

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.