Checklist: SWOT-analyse opstellen

artikel_30In een marketingplan mag de SWOT-analyse niet ontbreken. SWOT staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats (sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen) en is een handige methode om de sterke en zwakke punten van een bedrijf of product in kaart te brengen. Het legt alle knelpunten bloot en zorgt ervoor dat je zo goed mogelijk voorbereid het avontuur aangaat.

Bron: Ik ga Starten Rabobank
Wat is een SWOT-analyse?
De SWOT-analyse is een bekend begrip in de marketingwereld, dat je op zowel persoonlijk als zakelijk vlak kunt gebruiken. Het is onderdeel van het marketingplan en is in feite een analyse van jouw sterke en zwakke punten, zodat je op een overzichtelijke manier duidelijk maakt of een nieuw product of dienst potentie heeft om succesvol te worden.

Doordat je de SWOT-analyse in een matrix zet, zie je direct waar de kansen liggen en welke punten je nog dient te verbeteren. Waar staat de afkorting SWOT voor en wat houden deze begrippen in?

S = Strengths (sterktes) Waar ben ik goed in?
W = Weaknesses (zwaktes) Wat zijn mijn minder sterke eigenschappen?
O = Opportunities (kansen) Waar liggen de kansen?
T = Threats (bedreigingen) Welke bedreigingen liggen er op de loer?

Als je deze vier onderdelen in kaart hebt gebracht, kun je op basis van deze analyse een concreet doel bepalen dat je met het bedrijf wilt behalen. En de strategie om dit mogelijk te maken. Bij de SWOT-analyse maak je onderscheid tussen een interne en een externe analyse.

De sterke en zwakke punten zijn van toepassing op jouw bedrijf – op interne factoren heb je zelf invloed. De kansen en bedreigingen zijn externe factoren, waar je weinig tot geen invloed op hebt. Laten we als voorbeeld een vrouw van midden dertig nemen die een nagelstudio aan huis wil beginnen.

Interne analyse
Voor de sterke en zwakke punten kijk je naar jezelf en jouw bedrijf. Denk hierbij aan de strategie die je voert, de marketing, jouw financiële situatie, de ervaring, omzet, kennis van de markt, imago, naamsbekendheid en kwaliteit. Wees eerlijk, want anders heb je niets aan deze analyse.

Sterke punten

Ze heeft geïnvesteerd in de nieuwste bedrijfsmiddelen: van een manicuretafel tot uv uithardingslampen. Alle vrouwen die hun nagels volgens de nieuwste techniek willen laten doen, kunnen hier terecht.
Lage kosten, want er hoeft geen bedrijfspand te worden gehuurd. Omdat ze aan huis werkt is er ook geen noodzaak van een bedrijfsauto of andere grote investeringen. De enige investering die ze moest doen was het aanschaffen van de apparatuur. Ze heeft de zolder ingericht als werkkamer.

Omdat ze in een vinexwijk in een provinciestad woont is haar huis goed bereikbaar, onder meer via de snelweg. Parkeren is gratis en er zijn genoeg parkeerplekken.
De schoonheidssalons in de binnenstad hebben veel meer kosten (bedrijfspand, personeel), waardoor hun tarieven voor behandelingen hoger liggen. De vrouw kan door een lage overhead haar diensten goedkoper aanbieden.

Ze heeft de meest recente cursussen gevolgd, waardoor ze de nieuwste technieken kan aanbieden.

Zwakke punten

Ze is vooral een doener en niet zozeer een goede manager. Zo stopt ze rekeningen het liefst in een schoenendoos en als er teveel zaken tegelijk gebeuren raakt ze in paniek. Ze is organisatorisch niet goed onderlegd. Ze wil vooral met klanten en hun nagels bezig zijn.

Schoolgaande kinderen. Op zich is dit een sterkte, want ze heeft alle tijd om overdag haar werkzaamheden uit te voeren. Maar wat als er een kind ziek is?
Tot nu toe zijn de klanten voornamelijk bekenden. Ze heeft geen idee hoe ze een goede marketingstrategie moet voeren om nieuwe klanten te vinden.
Externe analyse
Voor de kansen en bedreigingen kijk je buiten je bedrijf. Welke omgevingsfactoren kunnen invloed op jouw bedrijf hebben? Denk hierbij aan concurrentie, nieuwbouw, behoeftes van klanten en trends in jouw branche.

Kansen

Er wordt nog volop gebouwd in de Vinexwijk. De meeste bewoners zijn gezinnen met jonge kinderen, waarvan veel moeders parttime werken. Precies de beoogde doelgroep: vrouwen tussen de 25 en 55 met een redelijk inkomen, die tijd en ontspanning voor zichzelf willen.

Samenwerking met andere specialisten.
Er wordt een bushalte voor de deur aangelegd en de frequentie van de bussen wordt verhoogd. Hierdoor ben je beter bereikbaar voor klanten die vanuit het centrum komen.
De economie trekt weer aan, mensen hebben meer geld te besteden en trakteren zichzelf weer op een middagje (nagel)verzorging.
kennis algemeen 1
Hoe ziet mijn markt eruit?
Het gat in de markt gevonden? Bekijk hoe jouw markt er op dit moment voor staat. Recente kennis en cijfers over branches en sectoren vind je op de site van de Rabobank.

Bedreigingen

Concurrentie. In de stad zijn 2 grote beautysalons die al een groot klantenbestand hebben. Ze ging daar zelf ook heen.

Andere toetreders. Naast de bestaande concurrentie is er altijd de mogelijkheid dat iemand anders in haar wijk ook een studio wil beginnen.
Doordat er steeds nieuwere producten voor de commerciële markt worden ontwikkeld, kunnen steeds meer vrouwen zelf hun nagels bewerken. Instructiefilmpjes op YouTube zorgen ervoor dat bijna iedereen tegenwoordig acrylnagels kan maken.
Verbouwing buren. Ze willen een dakkapel laten plaatsen, dus er wordt binnenkort flink geklust. Precies naast haar nagelstudio: weg rust en ontspanning.

Opstellen Matrix
Als je de interne en externe factoren in kaart hebt gebracht, zet je dit in een overzichtelijke matrix van vier vakken. Schrijf niet meer dan drie elementen per categorie op, kies de belangrijkste, of pik de meest onderscheidende punten eruit.

Stel vervolgens een strategie samen waarin jouw sterke punten optimaal aan bod komen en werk aan je zwakke punten. Slecht in administratie? Huur een accountant in. Geen kaas gegeten van marketing? Laat een andere ZZP’er een mooie website en flyers ontwerpen. Schakel wat jongeren in om de flyers huis-aan-huis te laten bezorgen. Vertel op het schoolplein dat je voor jezelf gaat beginnen.

Benut vervolgens de kansen en probeer bedreigingen om te zetten in kansen. Ga bijvoorbeeld actief klanten werven en probeer ze bij de concurrentie weg te halen.

Overtuig ze dat ze niet naar het centrum hoeven voor hun nagels, maar gewoon bij jou om de hoek terecht kunnen. Plan je vakantie tijdens de verbouwing van de buren. Zo loop je geen inkomsten mis.

Maak duidelijk dat de instructie van een YouTube-filmpje geen vervanging is van jouw werk – het is niet alleen een ambacht, maar geeft ook een uurtje ontspanning.

Bron: Ik ga Starten Rabobank

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.