V-power: Verstillen, Vertragen, Vertrouwen, om uiteindelijk te Versnellen.

V-power: Verstillen, Vertragen, Vertrouwen…. Versnellen

Bron: LEF Pauline de Wilde

Herken je dat? Het ene moment ben je, ook nu, echt in de drivers seat, heb je de regie van je ietwat onbestendige leven volledig in de hand, verzet je bergen, kom je met nieuwe ideeën en krijg je hulp uit onbekende hoek. En hoppa nog geen uur later: swiped of your feet, paniekvoetbal, 1000 vragen tegelijk en hoe dan nu? Je krijg niets voor elkaar, want ja je hebt toch een paar van die kleine apen rondlopen. Je schema gaat prima, maar is om 14:00 uur wel klaar voor je kinderen en dan begint normaliter toch echt gewoon de 2e helft van jouw werkdag…hé gelukkig daar is de rust weer. We doen weer normaal. En zijn rond 17:30 uur de leukste ouders en partners die er bestaan.

En zo dus de hele dag, de hele week en misschien komende maand. Maar geen paniek(voetbal), het komt goed. Het is al goed!

“Hé wat, ondanks alle stress, heftige situaties waar we in zitten, is het al goed Pauline? Beweer je dat nu echt?”

Ja en ik ga het toelichten. Eerst door te zeggen dat mijn hart uitgaat naar alle mensen die nu te maken hebben met verlies, met hevige pijn, zowel fysiek als mentaal. Ik ben enorm met ze begaan, mijn kaarsen branden elke dag, kaarten stuur ik volop en mijn meditaties staan in het teken van liefde en hun welzijn.

Echter, en de reden dat ik het durf te schrijven, is omdat ik er één van ben. Een groot aantal mensen beleeft nu angst, stress en paniek, voor iets dat NU nog niet aan de gang is. Gedeeltelijk wel natuurlijk, maar gedeeltelijk ook niet en daarom zeg ik: alles is zoals het nu moet zijn. Waarom? Vrij simpel: we zitten er middenin en dus is het zoals het letterlijk is. Betekent dat dat we achterover moeten leunen en maar afwachten? Nee absoluut niet, maar vechten tegen “wat is”, is net zo zinloos als op je kop gaan staan met 3 bananen in je hand en hopen dat je daardoor niet besmet raakt.

“Hoe doe je dat dan, accepteren “wat is”?”, hoor ik je vragen. Ik heb daar zo mijn eigen routine en tools voor tegenwoordig, gekregen van het fantastische team aan mensen om me heen. En ook ik, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, ook ik vecht nog regelmatig tégen wat is en waar ik niet zo blij mee ben i.p.v. te accepteren dat het nu eenmaal is wat het is. Ik ben mens en ik mag leren, hoe fijn?! Jij ook toch?

En voor dat leren heb je LEF nodig, iets waar ik me de afgelopen jaren door mijn rol als dagvoorzitter en presentatrice voor ben gaan interesseren. LEF staat tegenover Angst en juist in deze tijd kunnen we beter LEF inzetten dan in angst blijven zitten.

Angst verlamt, LEF helpt je vooruit.

En voor welke zaken, die nu belangrijk zijn, heb je dan LEF nodig?

  • Eerlijk naar jezelf kijken
  • Eerlijk naar je situatie kijken
  • Je verantwoordelijkheid nemen
  • Het LEF hebben in de heat of the game (nu dus) te verstillen, vertragen en te vertrouwen.

Dat laatste noem ik V-power en is één van de 9 LEF Levels van m’n LEF Boost.

Als je namelijk verstilt, letterlijk, bijvoorbeeld in meditatie, of door je telefoon weg te leggen of voor je uit te staren of een paar keer diep in en uit de ademen of je voeten op de grond te voelen… zomaar wat voorbeelden om te verstillen, dan komen je gedachten tot stilstand. Niet meteen, hoor ik je denken, maar wel na wat oefening. Gedachtes zitten mij nog wel eens in de weg, jou ook? Met name omdat ik mijn gedachtes vaak geloof, hoe dom kun je zijn, hé?! Anyway, die gedachtes worden dus rustiger en dan… dan komt er ruimte voor ideeën. Dan gaat je creatieve brein aan de slag, veel effectiever dan je “ego-brein” zoals ik het noem. De ideeën die dan ontstaan, zorgen ervoor dat je vanuit je diepste ziel gaat creëren en dus niet vanuit de Corona paniek stand. Verstillen kun je nu al doen, doe maar: stop 3 minuten met verder lezen en ga stil zitten te wezen te zijn :-).

De 2e V-power is vertragen. Daar worden we nú toe gedwongen. Letterlijk omdat we niet van de ene locatie naar de andere kunnen rennen. Figuurlijk, omdat niemand weet waar we over een maand staan (wisten we dat voor Corona wel? Eigenlijk ook niet, maar we waren gewend geraakt aan een schijncontrole, een schijnveiligheid). En dus is vertragen iets wat we nu heel goed kunnen doen, dan wel kunnen oefenen. Langzamer lopen door je huis of naar de supermarkt, dat ene uitje van de dag heel goed benutten. Langzamer afdrogen ’s morgens, of iets langer je tanden poetsen. Vertragen hangt samen met mindfullness, wat zijn succes al bewezen heeft. Handen wassen is ook zo’n mindfulle bezigheid, en een hele goede oefening in vertragen. “En wat gebeurt er dan als ik langzamer ga, Pauline?” Dan krijg je hetzelfde effect als verstillen. Je brein hoeft minder activiteiten, met de daarbij behorende gedachten, tegelijkertijd te coördineren en te structureren. Hierdoor ontstaat er ruimte, ruimte voor basiszekerheid….vanuit jezelf. De buitenwereld kan ons die zekerheid niet geven, de enige zekerheid die we hebben is hoe we nu omgaan met onszelf en onze omstandigheden. Van binnenuit.

De 3e stap van V-power, na Verstillen en Vertragen, is Vertrouwen. Ik ben zelf erg fan van het boek van Gabrielle Bernstein: The Universe has Your Back. Zelfvertrouwen is een belangrijk thema in mijn leven, voor mijzelf en voor alle ondernemers die ik help. Door LEF te tonen, zet je de volgende stap, durf je zichtbaar te worden en krijg je (zelf)vertrouwen. Dát gun ik iedereen. Alleen concentreerde ik me teveel op “je eigen kunnen”, en dat jij er zelf alles aan “moet” doen om dat zelfvertrouwen te krijgen. Gabrielle schrijft in haar boek: “als je teveel op jezelf vertrouwt, vergeet je dat je het niet alleen hoeft te doen: the universe has your back”. En dat geeft mij en mijn deelnemers zo’n eyeopener. Als jouw eigen intentie goed is en je zet stappen (hoeven niet eens de juiste stappen te zijn, als je ze maar zet) dan mag je er dus op vertrouwen dat je door de energie in de wereld gedragen wordt en je op jouw eindbestemming aankomt.

You’re not alone. Laat dat nu precies de boodschap zijn die we elk uur, op elk nieuwskanaal te horen krijgen. We doen het samen.

Als bonus van deze V-power is er nog een laatste fase: Versnellen. Een fase waar je niet per sé om vraagt, maar die gewoon gebeurt. Als je vanuit verstilling, vertraging en vertrouwen je businessplan, je persoonlijke ontwikkeling, je leiderschapsexpertise, je zichtbaarheid in kaart brengt en stap voor stap uitvoert, gaan je uiteindelijke resultaten zoveel sneller. Mooie schijnbare tegenstelling toch? Door te verstillen en te vertragen ga je uiteindelijk sneller. Probeer het maar, ga maar eens een dag letterlijk langzamer lopen… by the end of the day heb je meer tijd dan wanneer je rent.

Liefs Pauline

Bron: LEF Pauline de Wilde

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.